
Τα εμβόλια είναι ένα πολύ σημαντικό “εργαλείο” πρόληψης μεταδοτικών νοσημάτων και προστασίας της δημόσιας υγείας, τονίζεται σε ανακοίνωση της ΔΥΠΕ Κρήτης με αφορμή το αντιεβολιαστικό κίνημα. Όπως επισημαίνεται, σήμερα η εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού είναι της τάξης του 95%-97%, ενώ εάν ο δείκτης αυτής υποχωρήσει σημαντικά, τότε χάνεται και η προστασία απέναντι σε διάφορα νοσήματα.
Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται: “Η ευθύνη της Πολιτείας εκπληρώνεται τόσο μέσω της οικονομικής κάλυψης του προγράμματος, αλλά κυρίως μέσα από την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την «ασπίδα προστασίας» που παρέχουν οι εμβολιασμοί. Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιβληθεί ή να εμπεδωθεί με μέτρα κατασταλτικά, αλλά με συγκροτημένη στρατηγική ενδυνάμωσης της κουλτούρας της ΠΦΥ, της πρόληψης και του εμβολιασμού ως μιας ασφαλούς, επιστημονικά ενδεδειγμένης και υπεύθυνης επιλογής”. Και καταλήγει:
“Πρέπει να τονιστεί ότι η εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού κυρίως πληθυσμού της χώρας μας είναι της τάξης του 95 – 97% για τα πιο συχνά λοιμώδη νοσήματα, γεγονός που οδηγεί σε γενική ανοσοποίηση του πληθυσμού, πίσω από την οποία «οχυρώνονται» τα μη εμβολιασμένα άτομα. Αν αυτός ο δείκτης υποχωρήσει κάτω από ένα κρίσιμο όριο, τότε χάνεται ο «φραγμός ανοσοποίησης» του πληθυσμού και αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης και διασποράς κρουσμάτων, όπως συμβαίνει αυτό το διάστημα στις ευρωπαϊκές χώρες”.

