«Πνίγονται» στα σκουπίδια οι Ηρακλειώτες τις τελευταίες ημέρες, ενώ το μαρτύριο της δυσωδίας αναμένεται να συνεχιστεί ως και αύριο, Τρίτη, οπότε και ολοκληρώνεται η κινητοποίηση της ΠΟΕ- ΟΤΑ.

Τη στιγμή που το πρόβλημα με τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας, σε μία περίοδο που το Ηράκλειο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, οι βουλευτές της συμπολίτευσης αποφάσισαν να απουσιάσουν από τη σύσκεψη που συγκάλεσε χθες το μεσημέρι το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με θέμα την τύχη των συμβασιούχων του δήμου Ηρακλείου που απέχουν από την εργασία τους.

Όπως έχει γράψει η «Π», 90 συνολικά συμβασιούχοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου παίρνουν τον δρόμο της απόλυσης μετά από την κοινοποίηση της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στη χθεσινή σύσκεψη παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ηρακλείου, κ.κ. Κεγκέρογλου, Συντυχάκης και Δανέλλης καθώς και οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

«Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έλαμπαν δια της απουσίας τους. Φαίνεται πως λόγω του 4ου μνημονίου ντρέπονται να κοιτάξουν στα μάτια τους εργαζόμενους», είπε χαρακτηριστικά στην «Π» ο πρόεδρος του ΕΚΗ, κ. Στέλιος Βοργιάς.

Έκανε λόγο για μία υγειονομική βόμβα που θα «σκάσει» στο Ηράκλειο και τόνισε πως πρέπει σύντομα να βρεθεί μία λύση, ενώ κάλεσε τους παρευρισκόμενους βουλευτές να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Πρέπει να υπάρξει μία μόνιμη λύση, ίσως μέσω ΑΣΕΠ, με ενισχυμένη μοριοδότηση για τα συγκεκριμένα άτομα. Οι δίμηνες συμβάσεις ή η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας θα μας βρουν απέναντι», ξεκαθάρισε ο κ. Βοργιάς.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, κ. Χάρης Μαμουλάκης, είπε στην «Π» πως μετά από οχτώ χρόνια μνημονίων, έχουν δημιουργηθεί πολλές κενές θέσεις στον Δήμο, λόγω συνταξιοδοτήσεων που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα.

Στον τομέα της Καθαριότητας, 68 θέσεις είναι «ορφανές», στην αποκομιδή και τον οδοκαθαρισμό. Συνολικά, υπάρχουν 312 θέσεις στην Καθαριότητα, εκ των οποίων οι 160 είναι στα συγκεκριμένα πόστα.

Ο κ. Μαμουλάκης είπε πως ο Δήμος είναι σε θέση να πληρώνει ο ίδιος τα άτομα για τις θέσεις αυτές.

Αυτές τις ημέρες χρησιμοποιούνται δύο με τρία δορυφορικά (ασφαλείας) οχήματα, κυρίως για τα νοσοκομεία, για λόγους δημόσιας υγείας.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή, σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει να καθαρογραφεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ώστε με βάση το σκεπτικό της να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων αλλά και την εργασία τους έως τη λήξη των συμβάσεων.