Βρέθηκε η νομική φόρμουλα προκειμένου να ξεμπλοκάρει η δημιουργία αποτεφρωτηρίου, για την οποία όπως προκύπτει δεν απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση, όπως αρχικά είχε αναζητηθεί από τον Δήμο Ηρακλείου. Ο εξονυχιστικός έλεγχος του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την ανέγερση των αποτεφρωτηρίων φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς, αφού έδωσε διέξοδο στο νομικό κώλυμα που είχε ανακύψει.

Αναλυτικότερα, τους τελευταίους μήνες είχε μπλοκάρει η υπόθεση της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου, καθώς ενώ είχε εντοπιστεί το κατάλληλο ακίνητο για την εγκατάστασή του, προέκυψε νομικό κώλυμα αναφορικά με το ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν λειτουργεί ήδη ως νεκροταφείο. Ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Π», το πρόβλημα αυτό φαίνεται ότι ο Δήμος Ηρακλείου το αφήνει πίσω του οριστικά, αφού βρέθηκε η νομική φόρμουλα προς την επίλυση του.

Για τη δημιουργία του αποτεφρωτηρίου (που έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο) το ακίνητο υπάρχει και είναι μια έκταση 40 στρεμμάτων νοτιοανατολικά της Ν. Αλικαρνασού. Η χρήση του πολεοδομικά είναι καλυμμένη, διότι ο συγκεκριμένος χώρος είχε επιλεγεί από τον παλαιό (Καποδιστριακό) Δήμο Ν. Αλικαρνασσού για τη δημιουργία νεκροταφείου και μάλιστα είχαν γίνει και μια σειρά από συνοδευτικές μελέτες στην κατεύθυνση αυτή προκειμένου να ελεγχθεί υδρογεωλογικά. Μάλιστα πρόκειται για ιδιόκτητη έκταση του Δήμου, εύκολα προσβάσιμη και από τον ΒΟΑΚ και από τον οδικό άξονα Ηράκλειο- Βιάννος και από όλες τις πύλες εισόδου. Η περιοχή αυτή προκρίθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες που εξετάζονται, ακριβώς επειδή έχει πολεοδομική κάλυψη ως χωροθετημένη έκταση για την επέκταση του νεκροταφείου της Νέας Αλικαρνασσού.

Η δημοτική αρχή τονίζει ότι υπάρχει πολιτική βούληση το έργο να προχωρήσει και να κατασκευαστεί στο Ηράκλειο το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Κρήτη. Όπως εκτιμά, δεν θα καλύψει μόνο τις εσωτερικές ανάγκες του δήμου, αλλά θα αποτελέσει επιλογή σε παγκρήτιο αν όχι σε πανελλαδικό επίπεδο.

Επόμενο βήμα αναμένεται να είναι η ανάθεση τεχνοοικονομικής μελέτης, μέσα από την οποία θα εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια αναφορικά με το είδος των εγκαταστάσεων που μπορούν να επιλεγούν για την δημιουργία αποτεφρωτηρίου, ώστε ο Δήμος Ηρακλείου να έχει κοστολογημένες τις εναλλακτικές επιλογές. Όπως είναι προφανές, η κάλυψη του κόστους κατασκευής είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για το Δήμο Ηρακλείου, καθώς με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις αυτό θα προσεγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ.