Μέτρα ασφαλείας στη μονάδα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων που χορηγούνται στους καρκινοπαθείς ζητά το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗΜέτρα ασφαλείας στη μονάδα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων που χορηγούνται στους καρκινοπαθείς ζητά το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ

“Χωρίς απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας λειτουργεί η μονάδα του ΠΑΓΝΗ όπου γίνεται η διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς, ενώ εκεί εργάζεται και μια μητέρα που θηλάζει”, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων που ζητά από την διοίκηση να λάβει μέτρα.

Το σωματείο μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Η λειτουργία της μονάδας διάλυσης κυτταροστατικών θα πρέπει να συνοδεύεται με αντίστοιχα μέτρα προστασίας τόσο σε τεχνικά μέσα όσο και σε κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των νοσηλευόμενων ασθενών και του προσωπικού.

Μέχρι σήμερα η μονάδα συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς εξαερισμό και δεν υπάρχει το απαραίτητο σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης interlock. Επίσης, η μεταφορά των φαρμάκων προς διάλυση από τον χώρο προετοιμασίας προς το νχώρο των διαλύσεων δεν γίνεται μέσω ειδικής θυρίδας.

Επιπλέον, είμαστε αντίθετοι στην πρόσφατη απόφαση της διοίκησης για τη μετακίνηση συμβασιούχας συναδέλφισσας, κλάδου Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕ, η οποία μάλιστα θηλάζει. Η συγκεκριμένη απόφαση όχι μόνο δεν διασφαλίζει την ασφάλεια των εργαζομένων, αφού δεν προβλέπεται από τα επαγγελματικά δικαιώματα της συγκεκριμένης ειδικότητας, αλλά βάζει και σε κίνδυνο ένα νεογέννητο παιδί”.