Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Το ενδεχόμενο να συμπράξει νομικά ο Δήμος Ηρακλείου με τον ΟΛΗ στη δικαστική αντιπαράθεση που έχει με ιδιώτες σε σχέση με τη διεκδίκηση τμήματος της χερσαίας ζώνης θα εξεταστεί μέσα στις επόμενες μέρες. Πρόκειται για μια έκταση που βρίσκεται κατά μήκος της παραλιακής ακριβώς μπροστά από το λούνα πάρκ “Κατερίνα”.

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση με παρέμβαση του επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλία Λυγερού, ο οποίος τόνισε στη συνεδρίαση του σώματος ότι υπάρχει ένα σημαντικό φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει ότι στην αμφισβητούμενη έκταση διεκδικούν οι ιδιώτες υπήρχε θάλασσα και δεν μπορούν να τεκμηριώσουν την ιδιοκτησία τους.

Μάλιστα, όπως είπε, οι ιδιώτες έχουν πρωτόδικα δικαιωθεί και ο ΟΛΗ προσέφυγε στο Εφετείο, καθώς θεωρεί ότι τα επιχειρήματα των οικογενειών που διεκδικούν το επίμαχο τμήμα της χερσαίας ζώνης είναι σαθρά και ανατρέψιμα. Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, είναι σημαντικό να συμβάλει και ο Δήμος Ηρακλείου για τη διασφάλιση και τη διεκδίκηση της σημαντικής δημόσιας έκτασης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Β.Λαμπρινός ζήτησε από την εντεταλμένη σύμβουλο Δημοτικής Περιουσίας Στέλα Αρχοντάκη Καλογεράκη να μεριμνήσει για το όλο θέμα τονίζοντας ότι θα μπορεί να αξιοποιηθεί και ο αναλυτικός φάκελος των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος. Όπως είπε, σε γειτονικό σημείο της επίμαχης έκτασης υπάρχει αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία δικαίωσε τους ιδιώτες που έχουν προσφύγει.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Γιάννης Ρασούλης το θέμα είχε συζητηθεί και στο πλαίσιο των επαφών Δήμου και ΟΛΗ για τη διεκδίκηση της παραχώρησης χερσαίας ζώνης. Εκεί συμφωνήσαμε και οι δύο πλευρές ότι είναι σημαντικό με κάθε τρόπο να συμπράξουμε προκειμένου να μη χαθούν τεράστιας οικονομικής αξίας ακίνητα - φιλέτα δίπλα στη θάλασσα, τα οποία θα πρέπει να διασφαλιστούν ως δημόσιες εκτάσεις”.