Η έκταση των 3,5 στρεμμάτων θα φιλοξενεί δράσεις αναψυχής και άθλησηςΗ έκταση των 3,5 στρεμμάτων θα φιλοξενεί δράσεις αναψυχής και άθλησης

Μια παρέμβαση-σταθμό, που αναμένεται να αλλάξει δραστικά το προφίλ των Δειλινών και των Καμινίων, (από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές του Ηρακλείου σε επίπεδο παρεμβάσεων) δρομολογεί ο Δήμος Ηρακλείου με την δημιουργία ενός κοινόχρηστου πολυχώρου αθλητισμού, αναψυχής και εκδηλώσεων. Πρόκειται για μια έκταση 3,5 στρ. ακριβώς απέναντι από την Ένωση Ηρακλείου, όπου πρόκειται να διαμορφωθεί ένας από τους μεγαλύτερους κοινόχρηστους χώρους στην πόλη, στη συμβολή της λεωφόρου 62 Μαρτύρων με τις οδούς Ιωάννη Σωπασή και Αγίου Θωμά.

Είναι μια τριγωνική έκταση στην οποία παλιά βρισκόταν μάντρα αυτοκινήτων, και σύμφωνα με τη μελέτη παρέμβασης διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα που χωρίζονται από ένα πρανές.

Η περιοχή παρέμβασης σήμερα εμφανίζει μια εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης σε μια γεωγραφική ενότητα που ασφυκτιά πολεοδομικά από την έλλειψη κοινόχρηστων χώρων. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η παρέμβαση της δημοτικής αρχής με σκοπό να αναβαθμίσει λειτουργικά και αισθητικά ένα σημαντικό κοινόχρηστο χώρο που είχε απαλλοτριωθεί πριν από πολλά χρόνια από το Πράσινο Ταμείο. Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Αναστασάκης, “όταν αναλάβαμε, βρήκαμε μια μελέτη για τη συγκεκριμένη έκταση η οποία ήταν σε πρωτόλεια μορφή.

Αντιλαμβανόμενοι την τεράστια αξία του σημαντικού αυτού κοινόχρηστου χώρου, αναμορφώσαμε πλήρως τη μελέτη με σκοπό να παραδώσουμε στην περιοχή έναν πολυχώρο στον οποίο οι δημότες θα μπορούν να αθλούνται να διασκεδάζουν, να ξεκουράζονται, να παρακολουθούν εκδηλώσεις και τα μικρά παιδιά να παίζουν άφοβα. Το κόστος της μελέτης ανέρχεται στο ποσό του 1.2 εκ. ευρώ και ο στόχος που έχει τεθεί είναι να ενταχθεί για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ,όπου έχει ανοίξει σχετική πρόσκληση μέχρι τις 2 Μαΐου”. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Αναστασάκης, “ακόμα και εάν το έργο δεν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στις προθέσεις μας είναι να δημοπρατηθεί με ίδιους πόρους του Δήμου, με σκοπό να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2018. Τίτλος του έργου της παρέμβασης είναι «Αρένα 62» και φιλοδοξούμε μέσα από τη μεγάλη αυτή παρέμβαση να απαντήσουμε στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, που επιζητά ειδικά σήμερα περισσότερο από ποτέ τη δημιουργία οργανωμένων κοινόχρηστων χώρων”.

Ο χώρος θα λειτουργεί ως σημείο συνάντησης και ανάπαυσης των δημοτώνΟ χώρος θα λειτουργεί ως σημείο συνάντησης και ανάπαυσης των δημοτών

Τι προβλέπει η μελέτη

Στο πλαίσιο της παρέμβασης προβλέπεται να δημιουργηθεί μια παιδική χαρά έκτασης 176 τ.μ., η οποία θα δημιουργηθεί στη βορειοδυτική πλευρά του χώρου με τραμπάλες, κούνιες, ελαττήρια και αθλητικά όργανα, ενώ προβλέπεται και ένα παιχνίδι με πρόσβαση και από ΑΜΕΑ. Περιμετρικά της παιδικής χαράς θα διαμορφωθούν χτιστά παγκάκια, μια πέργκολα για τους συνοδούς των παιδιών, θα γίνουν φυτεύσεις με θάμνους ενώ προβλέπεται και μια ξύλινη περίφραξη, ώστε να παρέχεται ασφάλεια στα παιδιά. Στη βορειοανατολική πλευρά επί της λεωφόρου 62 Μαρτύρων προβλέπεται να δημιουργηθεί μια μεγάλη πέργκολα 85 τ.μ. από μεταλλικό σκελετό και ξύλινες περσίδες σκίασης, ώστε ο χώρος να λειτουργεί σαν σημείο συνάντησης και ανάπαυσης για τους πολίτες. Στο νοτιοανατολικό κομμάτι του χώρου το οποίο έχει άμεση πρόσβαση από την οδό Σωπασή, και έχει υψομετρική διαφορά από την 62 Μαρτύρων, θα διαμορφωθεί μια πλατεία με πατημένο χώμα με σκοπό να μπορεί να φιλοξενήσει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο συγκεκριμένο τμήμα, που λόγω της υψομετρικής διαφοράς έχει θέα προς το παραλιακό μέτωπο, θα δημιουργηθούν κερκίδες και παγκάκια. Στη βόρεια πλευρά του κοινόχρηστου χώρου που τέμνεται με τη λεωφόρο 62 Μαρτύρων προβλέπεται η διαμόρφωση ενός σιντριβανιού με βάθος 50 εκ. Στην υπόλοιπη περιοχή προβλέπονται χώροι πρασίνου από θάμνους, δέντρα και αρωματικά φυτά, καθώς και μικρές πλατείες με παγκάκια που θα μπορούν να λειτουργήσουν ως σημείο ανάπαυσης και συνάντησης. Στον χώρο του πρανούς πρόκειται να φυτευτούν φυτά διαφόρων χρωμάτων. Η όλη παρέμβαση στον χώρο θα είναι διαμορφωμένη με τρόπο ώστε να υπάρχει πρόσβαση των ΑΜΕΑ, ενώ τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι φυσικά.