
“Όχι” στην αξιολόγηση λένε οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, οι οποίοι αποφάσισαν να απέχουν από τη διαδικασία τονίζοντας: “Όσοι θεωρούνται ακατάλληλοι θα οδηγούνται σε απόλυση σε νοσοκομεία υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα”.
Το Σωματείο, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “Το ανθρώπινο δυναμικό στα νοσοκομεία έχει αποψιλωθεί, οι προσλήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό, τα "παράλληλα" ή "αλλότρια καθήκοντα" και οι διπλοβάρδιες πάνε σύννεφο, κάτω από τον μπαμπούλα του "δημοσιονομικού προβλήματος" χάθηκαν χιλιάδες κλίνες, έκλεισαν νοσοκομεία, διαλύθηκε η ήδη υποβαθμισμένη και λειψή πρωτοβάθμια περίθαλψη, τμήματα συγχωνεύονται καθημερινά προκειμένου να λειτουργούν στοιχειωδώς, κάθε νοσηλευτής έχει στην ευθύνη του 40 - 60 αρρώστους, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις απλώνονται ταχύτατα σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις θέσεις, προωθείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς η συγκρότηση των περιβόητων ΚΟΙΝΣΕΠ που θα εγκαταστήσει νέες εργολαβίες από την πίσω πόρτα. Παράλληλα, η κρατική χρηματοδότηση είναι ήδη στο 1/3 (σε σχέση με το 2009) κάτι που ο καθένας μας βλέπει στις καθημερινές ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα, αντιδραστήρια κλπ. Και μετά από όλα αυτά, η κυβέρνηση θέλει να μας αξιολογήσει”.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Βρύσαλης δήλωσε στην “Π”:
“Η αξιολόγηση που προωθείται σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στα υπστελεχωμενα και υποχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία αποτελεί τον δούρειο ίππο για να πειθαναγκάσει τους εργαζόμενους να κυνηγούν την αύξηση των εσόδων του νοσοκομείου από τα νοσήλια και από τους ασθενείς των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, από το πόσα γεννοσημα φάρμακα θα συνταγογραφούνται, ενώ οι τεχνολόγοι από το πόσες μαστογραφίες, ακτινογραφίες κ.ά. θα κάνουν την ημέρα”.
Ο ίδιος επισημαίνει:
“Όλοι οι εργαζόμενοι θα αξιολογούνται κατά πόσα πολλαπλά και παράλληλα καθήκοντα μπορούν να εκτελούν για να συγκαλύπτονται τα τεράστια κενά που έχει οδηγήσει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Να πώς η στοχοθεσία και η αξιολόγηση θα υπηρετεί την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων και τη μετατροπή της υγείας σε ακριβό εμπόρευμα. Είναι απαραίτητο και βασικό να κατανοηθεί από ασθενείς και τις οικογένειές τους ότι μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής είναι και η αξιολόγηση στο Δημόσιο. Συνεπώς η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι ενιαία και σε συμπόρευση με τους μαχόμενους υγειονομικούς που κόντρα σε κάθε δυσκολία είναι δίπλα στον ασθενή κα στα δικαιώματά του”.

