Η πρώτη πολιτιστική εκδήλωση στο ανακαινισμένο βιβλιοπωλείο του Μεγάρου «Αχτάρικα» ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του Σ.Ν. Φιλιππίδη «Έξι και ένα μελετήματα για τον Νίκο Καζαντζάκη», παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού.

Ο δήμαρχος τόνισε χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση της δημοτικής αρχής για την ολοκλήρωση του χώρου του βιβλιοπωλείου της Βικελαίας. Η σημερινή πρώτη παρουσίαση βιβλίου στην καλαίσθητη αυτή αίθουσα αποτελεί το ξεκίνημα για πολλές ανάλογες εκδηλώσεις πολιτισμού. Στόχος μας είναι το βιβλιοπωλείο αυτό να μετατραπεί σε ελκυστικό σημείο συνάντησης για τους φίλους του ποιοτικού βιβλίου, ένα εντευκτήριο για τα γράμματα και τις τέχνες στην πόλη του Ηρακλείου».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, η οποία ανέφερε ότι η λειτουργία του χώρου με τη συγκεκριμένη μορφή είναι «μια υπόσχεση προς τον αείμνηστο έφορο της Βιβλιοθήκης Νίκο Γιανναδάκη που έχουμε την υποχρέωση να εκπληρώσουμε’’.

Στην παρουσίαση μίλησαν οι κ.κ. Αντώνης Καρτσάκης (διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας), Γιάννης Δημητρακάκης (επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας) και ο ίδιος ο συγγραφέας (ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας). Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Ηρακλείου Στέλλα Αρχοντάκη και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Νίκος Φακουρέλης.