Σε φιλοδωρήματα μετατρέπονται οι συντάξεις μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σημειώνοντας ότι οι απώλειες μετά τις νέες περικοπές θα φτάσουν στο 65%.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος, «η επερχόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και η μείωση του αφορολογήτου μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα. Εκτιμάται ότι η συνολική μνημονιακή απώλεια των συνταξιούχων από τις μειώσεις, τη φορολογία και τις εισφορές, θα φθάσει, μετά τις νέες περικοπές, το 65%».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι, «κατά την περίοδο των μνημονίων (2010-2016), οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δισ. ευρώ, λόγω μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους κατά 35 έως 50%».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, «το νέο διπλό χτύπημα στις συντάξεις επέρχεται, ως εξής:

Σημαντική μείωση των νέων συντάξεων (αιτήσεις από τον Μάιο του 2016 και εφεξής), η οποία φθάνει και το 25- 30%, φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Με το νέο καθεστώς που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου, όσοι αποχωρούν από το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών. Της εθνικής σύνταξης, η οποία θα καταβάλλεται με αυστηρές, όμως, προϋποθέσεις και της ανταποδοτικής σύνταξης, που θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά, αλλά και με νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.

Άλλαξε ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού. Μετά την καθυστέρηση και την οριστική διαπίστωση ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι δυνατόν να εκδώσει τον αρχικώς προβλεπόμενο “Δείκτη Αναπροσαρμογής Μισθών”, το Υπουργείο Εργασίας ψήφισε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία, από το 2002 έως το 2020, οι συντάξιμες αποδοχές, οι αποδοχές, δηλαδή, του ασφαλισμένου, επί των οποίων θα υπολογιστεί η σύνταξη, θα αναπροσαρμόζονται με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Η μείωση στις νέες συντάξεις επέρχεται και, λόγω της νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης.

Μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος, οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ, ελεύθεροι επαγγελματίες. Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό. Μετά από 35 έτη ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών 1.322,01 ευρώ, αντί σύνταξης 1.181,4 ευρώ, θα λάβει 880,01 ευρώ, μειωμένη κατά 301,39 ευρώ.