Αλματωδώς στο 1,7% διαμορφώθηκε ο εναρμονισμένος δείκτης του πληθωρισμού τον Μάρτιο, με βάση τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Οι τιμές σε όλα τα βασικά είδη έχουν πάρει την ανηφόρα.

Η άνοδος του δείκτη έχει ως αιτία την αύξηση των εμμέσων φόρων που επιβαρύνουν τις τιμές και όχι την ανάπτυξη ή την αύξηση των εισοδημάτων και της κατανάλωσης. Με άλλα λόγια, ο αποπληθωρισμός και η ύφεση παραμένουν, ενώ οι αυξήσεις τιμών αντικατοπτρίζουν αυξήσεις φόρων και μόνον (έμμεσων και άμεσων) που εξανεμίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις αυξομειώσεις τιμών τον Μάρτιο φέτος, σε σχέση με τον Μάρτιο πέρυσι. Μέσα σε 12 μήνες οι τιμές αυξήθηκαν πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό (1,7%) τα εξής είδη και υπηρεσίες:

- πετρέλαιο θέρμανσης +32,9%, φυσικό αέριο +27,3%, αεροπορικά εισιτήρια +26,8%, άλλα καύσιμα και λιπαντικά +14,9%, φρέσκα φρούτα +14,9%, νωπά λαχανικά +13,2%, καφέ +12%, ελαιόλαδο +9,2%, πατάτες +7,1%, οινοπνευματώδη ποτά +5,3%, ΕΡΤ – συνδρομητική τηλεόραση +3,3%, τηλεφωνικές υπηρεσίες +2,3%, εστιατόρια, καφενεία, κυλικεία +1,8%.

Αντιθέτως μείωση τιμών, κυρίως λόγω πτώσης των εισοδημάτων και της κατανάλωσης όπως πχ στις ηλεκτρικές συσκευές και στο γάλα, σημειώθηκε στα εξής είδη (σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016):

- Χαλιά, μοκέτες και υφαντουργικά προϊόντα -8,8%, παραϊατρικές υπηρεσίες -6,9%, φάρμακα -5,9%, μεγάλες οικιακές συσκευές -5,8%, αγορά αυτοκινήτων -5,1%, υπολογιστές, τηλεοράσεις κλπ -5,1%, ξηροί καρποί -4,8%, Ασφάλιστρα αυτοκινήτων -3%, αυγά και γάλα -2,9%, ψάρια -2%, ψωμί και δημητριακά -1,3%.

Η Ελλάδα βρισκόταν σε αποπληθωρισμό τα τελευταία δυόμιση περίπου χρόνια, λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και σειράς φορολογικών αυξήσεων στο πλαίσιο των μνημονίων.