Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Ομόφωνα έγινε δεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο το ψήφισμα για τη διαγραφή των προστίμων που έχουν χρεωθεί στα αυθαίρετα των λαϊκών οικογενειών και τη διακοπή των κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών και των δεσμεύσεων των ΑΦΜ, το οποίο κατέθεσαν χθες εκπρόσωποι του συνδικάτου οικοδόμων της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ. Οι εκπρόσωποι των φορέων που κατέκλυσαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεκαθάρισαν ότι  δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα βαρύτατα πρόστιμα που τους έχει χρεώσει η Πολιτεία, με αποκλειστική ευθύνη της οποίας εξωθήθηκαν στο μονόδρομο της αυθαίρετης δόμησης. Ο εκπρόσωπος τους, κ. Κελεσίδης, μίλησε για τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης, του Δήμου και της Περιφέρειας που όλα τα προηγούμενα χρόνια καταδίκασαν εκατοντάδες πολίτες στην ομηρία της χρέωσης βαρύτατων προστίμων την ίδια ώρα που τα σχέδια πόλης που ανοίγουν το δρόμο της νόμιμης οικοδομικής δραστηριότητς ήταν και παραμένουν στον ”πάγο”.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Β.Λαμπρινός, μίλησε για την προσπάθεια που έχει καταβάλει η δημοτική αρχή για τη στήριξη των αυθαιρετούχων  καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στο υπό νομική επεξεργασία νομοσχέδιο των αυθαιρέτων προς όφελος των λαϊκών οικογενειών, που ασφαλώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους ιδιοκτήτες πολυκτοικιών ή μεγαλοξενοδοχείων.  Αντίστοιχα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γ.Καραντινός αφού τόνισε ότι συμφωνεί στο πνεύμα του ψηφίσματος, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν προσθήκες που να εξαιρούν όσους καταπατούν αρχαιολογικούς χώρους, ρέματα και περιοχές πρασίνου. Παράλληλα θα πρέπει να προστατευθούν οι δημοτικοί υπάλληλοι, προκειμένου να μην χρεώνονται την ευθύνη σε περίπτωση μη είσπραξης των προστίμων.

Σύμφωνος με την πρόταση των φορέων  δήλωσε και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Γ.Ρασούλης, εξηγώντας πως είναι σημαντικό ο νέος νόμος να μειώσει κατά πολύ τις χρεώσεις των προστίμων προκειμένου να μπορούν να ενταχθεί σε αυτόν το 80% των αυθαιρετούχων. 

Ο επικεφαλής των ”Ανοικτών Οριζόντων” Γιάννης  Κουράκης, συμφώνησε στο πλαίσιο του ψηφίσματος, σχολιάζοντας αρνητικά  την  πολύ μεγάλη καθυστέρηση έγκρισης και  εφαρμογής των σχεδίων πόλης, που περνούν από σαράντα κύματα. Όπως είπε ”είναι κατανοητή η ανάγκη των πολιτών να στεγάσουν τις οικογένειές τους, όχι όμως και όσων κατασκευάζουν πολυκατοικίες. Σε ό,τι αφορά στο Δήμο Ηρακλείου τόνισε ότι είναι σημαντικό  να μη δεσμεύει τον ΑΦΜ των πολιτών, να μην προχωρά στη διεκδίκηση των προστίμων, και να καλέσει τους βουλευτές να διεκδικήσουν όσο το δυνατό καλύτερες ρυθμίσεις για το Ηράκλειο.

Σύμφωνος με την πρόταση που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι φορέων, εμφανίστηκε και ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών”, Ηλιας Λυγερός, υπογραμμίζοντας ότι τα αυθαίρετα είναι ένα  διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να μπορεί να λυθεί μόνο στη βάση των κοινωνικών κριτηρίων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα καλύπτει πολύτεκνες οικογένειες, τα άτομα που ανήκουν στην κατηγορία των  ευπαθών οικονομικά ομάδων, ώστε να μην απειλούνται με την απώλεια της ιδιοκτησίας τους. Βέβαια - πρόσθεσε -  θα πρέπει να υπάρξουν και εξαιρέσεις των αυθαιρετούχων  που έχουν λειτουργήσει προκλητικά ή έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων...

Ο εκπρόσωπος της  ”Λαϊκής Συσπείρωσης”, Μιχάλης Κασαπάκης, τόνισε ότι η ίδια η Πολιτεία οδηγεί τον κόσμο στην αυθαιρεσία και την ίδια στιγμή που με ευθύνη της δεν προχωρά τα σχέδια πόλης  χρεώνει στον κόσμο  υπέρογκα  πρόστιμα και μάλιστα χωρίς ποτέ ούτε στοιχειωδώς να αυτολογοκρίνεται... 

Οι δημοτικές Αρχές καλούν τους πολίτες να πληρώσουν πρόστιμα την ίδια ώρα που δεν τους παρέχουν  ούτε τους διασφαλίζουν στοιχειώδεις υποδομές, όπως  αποχέτευση, αντιπλημμυρική προστασία, οδικά δίκτυα, δηλαδή αγαθά τα οποία δεν μπορούν να αποκτήσουν αν δεν πληρώσουν ξανά και ξανά. 

Από τους “Ανοικτούς Ορίζοντες” ο κ. Αν. Κυπραίος μίλησε για τις αέναες διαδρομές που διανύουν τα σχέδια πόλης χωρίς να οδηγούνται σε τελική έγκριση, και προσέθεσε ότι όλες οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από τα μέτρα που έλαβαν, δεν έδωσαν λύσεις.

Από την  πλευρά της η σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μαρία Κοκοσάλη, σχολίασε ότι ακόμα και όσοι συμφωνούν καταρχήν στο ψήφισμα αλλά με επιμέρους διαφωνίες θα πρέπει να δεχτούν ότι τα χρέη των  αυθαιρέτων των λαϊκών οικογενειών θα πρέπει να διαγραφούν και να μην μπαίνουν σε πλειοδοσία σε σχέση με το ύψος των χρώσεών τους, διότι πολύ απλά ο κόσμος δεν   αντέχει να πληρώνει.

Υπογράμμισε  ακόμα τη διεκδικητικότητα που θα πρέπει να δείξει ο Δήμος Ηρακλείου απέναντι στην  κυβέρνηση, ώστε ακόμα και αν απορρίψει τα αιτήματα, εκείνος να τα διεκδικήσει...