Το γλυπτό "Η Αρπαγή της Ευρώπης", που σχεδίασε ο Αγιονικολιώτης σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος και κοσμεί την προβλήτα του λιμανιού της πόλης, από το 2012, θα φωτίσει ο Δήμος Αγίου Νικολάου, για να αποτίσει ελάχιστο φόρο τιμής στο έργο του μεγάλου δημιουργού.

Ο φωτισμός του γλυπτού, που φιλοτέχνησαν οι Νίκος & Παντελής Σωτηριάδης, γίνεται με αφορμή το 40ήμερο μνημόσυνο για τον Νίκο Κουνδουρο.

Ως γνωστόν μετά από την επιθυμία της συζύγου του σκηνοθέτη, Σωτηρίας Ματζίρη, το μνημόσυνο θα τελεστεί αύριο το Σάββατο στις 09.30 το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στον Άγιο Νικόλαο.

Το άγαλμα της "Αρπαγής της Ευρώπης" ύψους 4 μέτρων είναι φτιαγμένο από μπρούντζο, χάλυβα και γυαλί, εξ ολοκλήρου σφυρηλατημένο στο χέρι, ενώ το βάρος του πλησιάζει τους 6 τόνους.

Ο φωτισμός του γλυπτού "Η Αρπαγής της Ευρώπης", όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, είναι το δεύτερο μνημείο που φωτίζεται με πρωτοβουλία του Δήμου. Προηγήθηκε ο φωτισμός του Ναού "Παναγία η Βρεφοτρόφος" (12ος-14ος αιώνας) που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ενώ υπήρξε μέριμνα για την ενίσχυση του φωτισμού στο γλυπτό της Κιτροπλατείας "Κρήτη γη εναλία". Επίσης ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου και η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου διοργανώνουν την ίδια μέρα στις 9 το βράδυ στο κινηματοθέατρο REX προβολή της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου “Τα τραγούδια της φωτιάς” ελάχιστο φόρο τιμής στον σκηνοθέτη. Η προβολή αυτή είναι προπομπός ενός ολοκληρωμένου, πολυήμερου αφιερώματος στη ζωή και το έργο του, που έχει προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα.