Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ παρουσίασε χθες ο υπουργός ΠαιδείαςΤο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ παρουσίασε χθες ο υπουργός Παιδείας

Η αναβάθμιση του απολυτηρίου και η κατάργηση του σημερινού τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου.

Χθες ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου παρουσίασε το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που αναμένεται να αναρτηθεί για διαβούλευση μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, τα ΑΕΙ έχουν την ευθύνη για την ίδρυση, τη λειτουργία και την οικονομική διαχείριση των μεταπτυχιακών, ωστόσο ο υπουργός έχει δικαίωμα αναπομπής της απόφασης της Συγκλήτου περί ίδρυσης ΠΜΣ, αν διαπιστώσει ότι υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ των τελών φοίτησης και των παροχών προς τους φοιτητές ή ότι το ύψος των τελών φοίτησης είναι τέτοιο που καθιστά αδύνατη ή δυσχερή τη συμμετοχή φοιτητών περιορισμένης εισοδηματικής ικανότητας ή ότι δεν είναι επαρκώς δικαιολογημένο το λειτουργικό κόστος του ΠΜΣ. Στον υπουργό παραμένει επίσης και η τελική απόφαση έγκρισης των διακρατικών ΠΜΣ.

Ακόμη, για λόγους διαφάνειας, προβλέπεται η δημοσιοποίηση με ανάρτηση στην ιστοσελίδα των ΑΕΙ, ο απολογισμός εσόδων - εξόδων κάθε μεταπτυχιακού προγράμματος.

Επίσης, για λόγους «διασφάλισης της ποιότητας», καθιερώνεται εσωτερική και εξωτερική ακαδημαϊκή αξιολόγηση.

Επιπλέον, ενισχύεται η ίδρυση δωρεάν ΠΜΣ.

Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι στη Σύγκλητο συμμετέχουν οι πρόεδροι όλων των Τμημάτων και ταυτόχρονα θα θεσμοθετηθεί Πρυτανικό Συμβούλιο για τη διευκόλυνση της καθημερινής διοίκησης των ΑΕΙ.

Η εκλογή των αντιπρυτάνεων θα γίνεται σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τους Πρυτάνεις και με μονοσταυρία, ενώ επανέρχεται η φοιτητική συμμετοχή στους τομείς, τα Τμήματα και τη Σύγκλητο. Οι φοιτητές δεν θα συμμετάσχουν στην εκλογή μονοπρόσωπων οργάνων (πρόεδρος, κοσμήτορας, πρύτανης, αντιπρύτανης).

Ακόμα, θεσμοθετούνται τα περιφερειακά Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, τα οποία αναμένεται να συγκροτηθούν τον Μάιο.

Παράλληλα, τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν όσοι φοιτητές το επιθυμούν επιπλέον των μαθημάτων του τμήματος εισαγωγής τους στο 25% των μαθημάτων ενός άλλου συνεργαζόμενου τμήματος προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου.

Τέλη Ιουνίου οι αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων

Τα βασικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του μεταρρυθμιστικού σχεδίου θα είναι η ανασυγκρότηση των τελευταίων δύο τάξεων του Λυκείου (μέσω της μείωσης μαθημάτων, αύξησης ωρών ανά μάθημα και περισσότερων επιλογών μαθημάτων), η αναβάθμιση του απολυτηρίου, η κατάργηση του σημερινού τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια, η δημιουργία ενός πιο ευέλικτου πρώτου έτους στα ΑΕΙ και η δημιουργία διετών δομών που θα δίνουν επαγγελματικές πιστοποιήσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών υπό τη σκέπη των ΑΕΙ και στις οποίες θα έχουν προνομιακή πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ.