Η αγωνία, ο προβληματισμός αλλά και η ανάγκη οχύρωσης της χώρας σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής αναδείχτηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνουν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης  στο ξενοδοχείο Candia Mariς με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή: Οι Επιπτώσεις της στην Οικονομία και Πολιτικές Διαχείρισης στους Τομείς: Ενέργειας, Απορριμμάτων, Γεωργίας, Διαχείρισης Υδάτων και Φυσικών Πόρων, Τουρισμού και Υγείας».

Στο συνέδριο όπου η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελο και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνη, συμμετέχουν στελέχη της ΚΕΔΕ προεξάρχοντος του προέδρου της Γ.Πατούλη, ενώ έγιναν ενδιαφέρουσες ομιλίες για την ανάγκη ενίσχυσης των σχεδίων αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών αλλά και της μείωσης των εκπομπών ρύπων.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης κ. Στ. Αρναουτάκης υπογράμμισε με νόημα ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της απειλής και οφείλει να εκπονήσει το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «στην Περιφέρεια Κρήτης όχι μόνο έχουμε εντάξει στον στρατηγικό μας σχεδιασμό την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην οικονομία του νησιού, αλλά ταυτόχρονα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να πρωτοπορούμε στη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων». 

Αντίστοιχα ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινός μίλησε για τον σχεδιασμό που έχει εκπονήσει ο Δήμος και τις δράσεις που αναπτύσσει προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που έχουν πλήξει την πόλη μας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ως Δήμος, καθώς έχουμε ήδη πληγεί από την κλιματική αλλαγή, εφαρμόζουμε πολιτικές και υλοποιούμε δράσεις σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς  που συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση  της κλιματικής αλλαγής και που απορρέουν από εξειδικευμένα στρατηγικά σχέδια που είτε έχουμε επικαιροποιήσει  είτε έχουμε εκπονήσει».