Αδιευκρίνιστη παραμένει η επιστροφή των εκπροσώπων των “θεσμών” στην ΑθήναΑδιευκρίνιστη παραμένει η επιστροφή των εκπροσώπων των “θεσμών” στην Αθήνα

Αγώνα δρόμου κάνει πλέον η κυβέρνηση, προκειμένου να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα και να μην χαθεί το ορόσημο του Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα για τεχνική συμφωνία, που θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο τον χρόνο μιας συνολικής συμφωνίας για το χρέος και την ένταση στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά, και ο μόνος δρόμος για να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση είναι η επιστροφή των “θεσμών” στην Αθήνα, μέσα μάλιστα στις επόμενες 48 ώρες, καθώς η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας εξ αποστάσεως είναι ουσιαστικά αδύνατο να συμβεί.

Στις όποιες ελπίδες της Αθήνας πάντως έρχεται να βάλει «πάγο» πηγή της Κομισιόν, η οποία αναφέρει: «Δεν επιστρέφουν προς το παρόν οι θεσμοί, δεν υπάρχει κάποια συμφωνία».

Αιτία της νέας καθυστέρησης αποτελεί η συνεχιζόμενη κόντρα με το ΔΝΤ, όσον αφορά το χρόνο εφαρμογής τόσο των νέων μειώσεων που έρχονται στις συντάξεις κατά 1,8 δισ. ευρώ, όσο και της περικοπής του αφορολογήτου κάτω από τα 6.000 ευρώ.

Συμφωνία εντός του Απριλίου βλέπει πάντως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με όσα είπε αποχωρώντας από τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

«Η όποια λύση συνδέεται αναπόφευκτα με ουσιαστικά μέτρα για το χρέος» διαμηνύει παράλληλα ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του, που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Έθνος».

«Τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν εξελίξεις, έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία» εκτίμησε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας για την αξιολόγηση στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι κυβερνητικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, με συνέπεια και με αξιοπρέπεια και από εκεί και πέρα ο κεντρικός στόχος παραμένει αυτός που ήταν από την αρχή: «η εντολή που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός, να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να βγει η χώρα από τα μνημόνια και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις. Να σταθεί η χώρα στα δικά της πόδια».

«Δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να αναστρέψουμε το κλίμα της λιτότητας. Η οικονομία όμως είναι έτοιμη προς ανάκαμψη και η ανάπτυξη θα έρθει. Η συμφωνία θα κλείσει» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96,0.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους “θεσμούς”, τονίζοντας: «Το ΔΝΤ ανοίγει θέματα που έχουν κλείσει από την πρώτη διαπραγμάτευση, ενώ για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε: «Μεταξύ μας, ο Σόιμπλε θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ» καταλογίζοντάς του ότι ακολουθεί την νεοφιλελεύθερη οικονομική συνταγή, για να καταλήξει: «Ναι στο άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας, αλλά ναι σε μία καλή συμφωνία».

Την αποκάλυψη ότι το αφορολόγητο για τους άγαμους θα διαμορφωθεί στα 5.600 ευρώ έκανε από την πλευρά το, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. «Οδεύουμε στο κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια» είπε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό Real FM και ανέφερε ότι το αφορολόγητο θα πέσει στα 5.900 ευρώ για τους παντρεμένους και στα 5.600 ευρώ για τους άγαμους.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος είπε ακόμη ότι γίνεται προσπάθεια να μην πρέπει να διατηρηθεί για μία δεκαετία, μετά το τέλος του προγράμματος, πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, αλλά για τρία χρόνια και μετά να πέσει στο 3%.