Για προειδοποίησή του προς την αμερικανική κυβέρνηση να μην ενθαρρύνει τις χώρες της ΕΕ να εγκαταλείψουν την Ένωση καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ένας «Βαλκανικός Πόλεμος», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Financial Times, ο Γιούνκερ εξήγησε ότι έκανε αυτή τη δήλωση στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες τον περα- σμένο μήνα. Στη συνάντηση αυτή εξέφρασε την κατάπληξή του για την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Brexit.

«Είπα στον αντιπρόεδρο: «μην τα λέτε αυτά, μην προσκαλείτε τους άλλους να φύγουν, γιατί, αν καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα έχετε έναν νέο πόλεμο στα δυτικά Βαλκάνια» τόνισε.

Από τις επτά χώρες που προέκυψαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, μόνο δύο έχουν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σλοβενία και η Κροατία. Ο Γιούνκερ θεωρεί επικίνδυνο να ματαιωθεί κάθε προοπτική ένταξης για τις άλλες χώρες της περιοχής. “Αν τις αφήσουμε μόνες, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, όλες αυτές τις χώρες, θα έχουμε έναν νέο πόλεμο» υποστήριξε.