Επιστήμονας από το Ηράκλειο, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Τζόρτζια, συμμετέχει στη 2η Αξιολόγηση του Κύκλου του Άνθρακα της Βόρειας Αμερικής, που περιλαμβάνει νέα ερευνητικά ευρήματα κορυφαίων Αμερικανών επιστημόνων.

Ο δρ. Γιάννης Διαλυνάς, μόλις 29 ετών, έλαβε πρόσφατα τον τίτλο του Διδάκτορα από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια (ΗΠΑ). Ερευνά τη δυνατότητα γεωργικών πρακτικών να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή, αντισταθμίζοντας ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη συγκεντρωση ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί κύριο συντελεστή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με την έρευνα του δρ. Διαλυνά, η διάβρωση εδαφών σε αγροτικές περιοχές και η μεταφορά φερτών υλών από ρέοντα ύδατα οδηγούν στη συμπαράσυρση οργανικής ουσίας του εδάφους. Η συσσώρευση φερτών υλών σε ρέματα και λίμνες παγκοσμίως έχει ως αποτέλεσμα την ταφή και διατήρηση οργανικής ύλης, κάτι που μπορεί να εξηγήσει μια σημαντική συνιστώσα στον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα, με κρίσιμες επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή.

Ο Δρ. Διαλυνάς παρουσιάζει νέα ερευνητικά ευρήματα στη 2η Αξιολόγηση του Κύκλου του Άνθρακα, που δημοσιεύεται από το Ερευνητικό Προγράμμα Κλιματικής Αλλαγής των ΗΠΑ (U.S. Global Change Research Program).

Η σύνταξη της Αξιολόγησης πραγματοποιείται έπειτα από συνεργασία Αμερικάνικων φορέων οπως τα Υπουργεία Ενέργειας, Εσωτερικών, Γεωργίας, και Εμπορίου των ΗΠΑ, της Εθνικής Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (NASA), του Εθνικού Ιδρύματος Έρευνας των (NSF), της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) και της Εθνικής Υπηρεσίας Γεολογικής Έρευνας (USGS) και επιθεωρείται από επιτροπή ειδικών επιστημόνων, που συντάσσεται από τις Εθνικές Ακαδημιές Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ. Η Αξιολόγηση περιλαμβάνει σημαντικά επιστημονικά ευρήματα σχετικά με το πώς βιογεωχημικοί κύκλοι και η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζουν οικοσυστήματα υπό κλιματική αλλαγή και αναλύει σχετικές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, ενώ αναμένεται να βοηθήσει φορείς παγκοσμίως στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση φυσικών πόρων, στοχεύοντας στη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη.

Από το Ηράκλειο στη NASA

Ο δρ. Γιάννης Διαλυνάς είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής (NASA Earth & Space Science Fellow) στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια των ΗΠΑ (Georgia Institute of Technology). Αποφοίτησε από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου το 2011, έλαβε τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών (M.Sc.) στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Τζόρτζια το 2013, και έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα (Ph.D.) στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια το 2017, στο αντικείμενο της Υδρολογίας και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων.

Ο δρ. Διαλυνάς βραβεύθηκε το 2016 από τη NASA με την Υποτροφία Επιστημών Γης και Διαστημικής (NASA Earth & Space Science Fellowship).

Είναι Μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Οικο-υδρολογίας (Ecohydrology Technical Committee) της Αμερικάνικης Γεωφυσικής Ένωσης (American Geophysical Union). Η έρευνά του χρηματοδοτείται από τη NASA και από το Εθνικο Ίδρυμα Έρευνας των ΗΠΑ (NSF) και έχει δημοσιευθεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά.