Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιθούν στην Κρήτη οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Εσπερίδα από τον Σύλλογο «Κρητών Λόγος»

Εσπερίδα με θέμα την ποίηση, το ρόλο και τη σημασία της στη ζωή του ανθρώπου διοργανώνει ο Σύλλογος Συγγραφέων Λογοτεχνών Ηρακλείου «Κρητών Λόγος», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Στην εκδήλωση θα ακουστούν από την 20μελή ορχήστρα του Επιμελητηρίου «Άγιος Δημήτριος» και τον μαέστρο Ν. Αντωνακάκη μελοποιημένα ποιήματα, θα βραβευθούν οι μαθήτριες και μαθητές που συμμετείχαν στον Α’ Ποιητικό Διαγωνισμό του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ηρακλείου ο «Πλάτων» και θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ημερολόγια Καταστρώματος, Γ. Σεφέρης».

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο φιλόλογος-λογοτέχνης Α. Φοδελιανάκης, ενώ συντονιστές της εκδήλωσης θα είναι η Ρένα Τζωράκη και Μιχάλης Τζανάκης, μέλη του Συλλόγου Συγγραφέων Λογοτεχνών «Κρητών Λόγος».

Η ΕΦΝΗ παρουσιάζει την ποιήτρια

Αθηνά Καραταράκη

Την ποιήτρια και ερμηνεύτρια Αθηνά Καραταράκη θα παρουσιάσει η Ενωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου, σήμερα Δευτέρα, στις 07:00 μμ, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου(οδός Ανδρόγεω 1).

Με αφορμή τη μέρα της ποίησης οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν το έργο της και θα χαρούν την ερμηνεία μουσικών συνθέσεων, και δικών της και άλλων, με τη συνοδεία του κιθαρίστα Νίκου Κατσαράκη. Την κεντρική παρουσίαση του ποιητικού έργου της Αθηνάς Καραταράκη θα προσφέρει η φιλόλογος Ελένη Στρατάκη.

Δράσεις από το Πειραματικό Γυμνάσιο

Δραστηριότητες στο πλαίσιο εορτασμού της, θα πραγμστοποιησει το Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου, αύριο Τρίτη 21 σε συνεργασία  με τον Δήμο Ηρακλείου και το Eurodirect Crete.

Τα δρώμενα θα υλοποιηθούν στο κέντρο του Ηρακλείου στο κτήριο της Λότζια από τις 09.30 έως τη 1 μετά το μεσημέρι, και περιλαμβάνουν:

•Απαγγελία αποσπασμάτων από τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου.

•Απαγγελία ποιημάτων

• Μελοποιημένη ποίηση από τη χορωδία

• Ζωγραφική σε ταμπλό (στην οδό 25ης Αυγούστου)

Συνομιλία με

την ποίηση τεσσάρων Κρητών ποιητών

Με αφορμή τον εορτασμό το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων οργανώνουν εκδήλωση – συνομιλία (για) με την ποίηση τεσσάρων Κρητών ποιητών: του Δημήτρη Περοδασκαλάκη( Λασίθι), της Βούλας Επιτροπάκη( Ηράκλειο), της (+) Νατάσας Χατζηδάκη( Ρέθυμνο) και της Ελένης Μαρινάκη(Χανιά).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Την εκδήλωση θα συντονίζει ο Στέλιος Παναγιωτάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.