Τα “τρομοδέματα” σε Σόιμπλε και ΔΝΤ βάζουν και πάλι στην πρίζα της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη στάση των “Πυρήνων της Φωτιάς”Τα “τρομοδέματα” σε Σόιμπλε και ΔΝΤ βάζουν και πάλι στην πρίζα της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη στάση των “Πυρήνων της Φωτιάς”

Τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες έχουν μπει στο μικροσκόπιο της αστυνομίας, στην προσπάθεια να χαρτογραφηθεί η εξέλιξη της οργάνωσης των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Οι άνθρωποι που έστειλαν τα πακέτα με εκρηκτικά στο Βερολίνο με παραλήπτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στο Παρίσι, προς τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Τζέφρι Φρανκς, ήταν οι ίδιοι που είχαν τοποθετήσει βόμβα στο σπίτι της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτό εκτιμούν στελέχη που έχουν γνώση των ζητημάτων τρομοκρατίας.

Οι επτά που έχει βάλει στο μικροσκόπιο η αστυνομία αποτελούν τον νέο επιχειρησιακό βραχίονα των «Πυρήνων της Φωτιάς», σύμφωνα με πηγές της Αντιτρομοκρατικής. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για στρατολογημένους ποινικούς. Εκτιμάται ότι το γενετικό υλικό κάποιων εξ αυτών περιλαμβάνεται στα «ορφανά» DNA που έχει η αστυνομία από έρευνες σε κρησφύγετα της οργάνωσης.

Ο ένας από τους ύποπτους θεωρείται ότι είναι ειδικός στην κατασκευή βομβών. Αστυνομικοί γνώριζαν για την περίπτωσή του από την περίοδο που ασχολούνταν με το σχέδιο «Γοργοπόταμος», που προέβλεπε την ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού προκειμένου να απελευθερωθούν μέλη των «Πυρήνων» και άλλοι κρατούμενοι. Σε συνομιλίες που έχουν υποκλαπεί ο εν λόγω ειδικός στις βόμβες αναφερόταν ως «μάγειρας».

Στην αστυνομία δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βοήθησαν ποινικοί στη στρατολόγησή του. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερο προβληματισμό, γιατί φαίνεται πως τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης μπορούν να επικοινωνούν με ύποπτα άτομα εκτός φυλακής. Πηγή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχει δοθεί από φυλακισμένο η εντολή για την αποστολή των πακέτων με τα εκρηκτικά.

Η Αντιτρομοκρατική έως τώρα εκτιμούσε ότι τα ασύλληπτα μέλη των «Πυρήνων» δεν έχουν σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες.

Όμως αιφνιδιάστηκε τους τελευταίους μήνες τόσο από την έκρηξη στο σπίτι της Γεωργίας Τσατάνη όσο και από την αποστολή των δεμάτων με εκρηκτικά.

«Απόδραση» μέσω σπουδών

Στο μεταξύ, «κίνδυνος μαζικής φυγής των "Πυρήνων" από τις φυλακές Κορυδαλλού με επίκληση εκπαιδευτικών λόγων» φέρεται να έχει αναδειχθεί από απόρρητη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και ενημέρωση στελεχών του Υπουργείου Δικαιοσύνης λίγο χρονικό διάστημα πριν από την αποστολή των δύο δεμάτων-βομβών με αποδέκτες τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, στελέχη των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης έχουν ροή πληροφοριών αλλά και καταγγελιών για «απολύτως ανεξέλεγκτες καταστάσεις και ασυδοσία στις φυλακές Κορυδαλλού που υποβοηθούν τη δράση των ενόπλων».

Μάλιστα προχώρησαν στην εκτίμηση ότι «η παράταση της δράσης των "Πυρήνων", η επίθεση το φθινόπωρο κατά της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, όπως και τα δύο δέματα-βόμβες που αναστάτωσαν την Ευρώπη έχουν αφετηρία τα όσα συμβαίνουν στη φυλακή Κορυδαλλού. Κι εκεί βρίσκεται η αρχή των πάντων».

Εκείνο που φέρεται να έχει θορυβήσει τις αρχές ασφαλείας είναι ότι, όπως υποστηρίζουν, «υπάρχει ταυτόχρονη προσπάθεια τουλάχιστον 8-10 κατηγορουμένων μελών των "Πυρήνων" είτε να εγγραφούν εκ νέου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με βάση τον νέο νόμο του Υπουργείου Παιδείας για τους αιώνιους φοιτητές ή να εισαχθούν μέσω εξετάσεων σε ανώτατες σχολές.

Γι' αυτόν τον λόγο επιδιώκουν μέχρι τον χρόνο των εξετάσεων να μη μεταταχθούν σε άλλες περιφερειακές φυλακές. Κι όλα αυτά προκειμένου να παίρνουν εκπαιδευτικές άδειες, πιθανόν με "βραχιολάκια", και έχοντας πιθανόν σχέδιο να διαφύγουν.