Της Αντωνίας Κουτσάκη

"Zω από αυτό που ονειρεύτηκα στα 17 μου χρόνια. Κάνω μια αντισυμβατική ζωή και δεν ασχολούμαι με τις ζωές των άλλων εκτός αν είναι να βοηθήσω

Γνώρισε την ηρωίδα της μέσα από μαρτυρίες γυναικών που μοιράστηκαν μαζί της ιστορίες ενδοοικογενειακής βίας και συναισθηματικής κακοποίησης και την αγάπησε όπως και το κοινό.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η παράσταση “Η πόρνη από πάνω” παίζεται εδώ και έξι χρόνια, με τη γνωστή ηθοποιό Κατερίνα Διδασκάλου, να ερμηνεύει σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο την ζωή της Ερατώς, μιας γυναίκας της διπλανής πόρτας.

Η νοικοκυρά από κάτω, η Ερατώ, μιλάει για τον έρωτα, την απόρριψη, την προδοσία, τη βαναυσότητα σε βάρος των γυναικών, τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς, την έλλειψη αυτοεκτίμησης. Μέχρι την ημέρα που στο από πάνω διαμέρισμα μετακομίζει μια πόρνη.

“Υπήρξαν -λέει η Κατερίνα Διδασκάλου μιλώντας στην “Π” πολλοί άνθρωποι πρόθυμοι να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες μαζί μου και τους ευχαριστώ γι αυτό.

Βέβαια οι ιστορίες που έχω ακούσει την τελευταία εξαετία που διαρκεί η παράσταση με έπεισαν ότι η ζωή γράφει τελικά τα πιο άγρια σενάρια”.

Όμως και η ίδια έμαθε από την ηρωίδα της κάτι πολύ σημαντικό πόσο τυχερή υπήρξε στην ζωή της.

‘’Εμαθα-αναφέρει χαρακτηριστικά- να έχω υπομονή αλλά κυρίως διεπίστωσα πόσο τυχερή είμαι! Με όλους τους άντρες της ζωής μου. Από τον πατέρα και τ’ αδέλφια μου μέχρι τους συζύγους και τους εραστές.!’’

Η καταξιωμένη ηθοποιός μιλά στην “Π” ακόμα για την παράσταση, την ευχή της μητέρας της που έπιασε, για τις συμβουλές που δίνει στα παιδιά της, αλλά και για μια ταινία που θα γυριστεί στην Κρήτη μετα το Πάσχα στα Αγγλικά.

“Η ζωή τελικά γράφει τα πιο άγρια σενάρια”

Πώς θα μας συστήνατε την Ερατώ, την ηρωίδα της παράστασης “Η πόρνη από πάνω”;

Η Ερατώ είναι μια ακόμη υπέροχη γυναίκα της διπλανής πόρτας που έμαθε να ζει εγκλωβισμένη στον φόβο των γονιών της, πράγμα που συνεπάγεται κακοποίηση από τον πατέρα και υπότακτικότητα από τη μάνα. Εχει όμως και υπομονή. Ξέρει να περιμένει και να ονειρεύεται.

Για 70 λεπτά ζωντανεύετε τη ζωή της μόνη σας επί σκηνης. Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε από αυτόν τον μονόλογο αλλά και γενικότερα;

Ξέρετε, ο μονόλογος είναι ένα είδος που απαιτεί άψογη τεχνική απόλυτη συγκέντρωση, χωρίς να χάνεται η επαφή με το κοινό.

Δίνει όμως και την άνεση του να κάνεις επί τόπου ό,τι καινούργιο σου έρχεται χωρίς να φοβάσαι ότι θα μπερδέψεις τον συνάδελφο.

Πώς η πορνη από πάνω αποδεικνύεται καταλύτης στη ζωή της ηρωίδας;

Η γυναίκα του πέμπτου ορόφου είναι μια γυναίκα που ζει έξω από τις συνηθισμένες νόρμες. Κάνει αυτό που θέλει, που έχει διαλέξει σαν τρόπο ζωής.

Και με έναν μοναδικό τρόπο κατορθώνει να αλλάξει τη ζωή της Ερατώς.

Η Ερατώ είναι κακοποιημένη ψυχολογικά από τον άνδρα της. Από πού αντλήσατε στοιχεία για να χτίσετε τον ρόλο;

Εδώ θα σας απαντήσω με μία θλιβερή στατιστική. Τα δυό τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά 47 % η ενδοοικογενειακή βία. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι πρόθυμοι να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες μαζί μου και τους ευχαριστώ γι αυτό.

Βέβαια οι ιστορίες που έχω ακούσει την τελευταία εξαετία που διαρκεί η παράσταση με έπεισαν για το ότι η ζωή γράφει τελικά τα πιο άγρια σενάρια.

Είναι μια γυναικεία παράσταση; Tι σας λένε οι γυναίκες μετά την παράταση και τι οι άνδρες;

Δεν πιστεύω οτι υπάρχουν γυναικείες ή ανδρικές ιστορίες.

Αυτή εδώ είναι μια πέρα για πέρα ανθρώπινη ιστορια που αφορά και άνδρες και γυναίκες. Ακούω πολλά υπέροχα πράγματα μετά την παράσταση με κορυφαίο το "μου άλλαξες τη ζωή".

Έχετε πει ότι η μητέρα σας έδωσε στα 15 σας μια ευχή-συμβουλή “Να έχεις μια τόσο ενδιαφέρουσα ζωή που να μην ασχοληθείς ποτέ με τις ζωές των άλλων”. Έως τώρα έπιασε η ευχή και πώς την κάνατε πράξη;

Ναι έπιασε ευτυχώς! Ζω από αυτό που ονειρεύτηκα στα 17 μου χρόνια.

Κάνω μια αντισυμβατική ζωή και δεν ασχολούμαι με τις ζωές των άλλων εκτός αν είναι να βοηθήσω.

Εσείς τι συμβουλή δίνετε στα παιδιά σας και μάλιστα σ’ αυτούς τους καιρούς της κρίσης που διανύουμε;

Να σέβονται τον εαυτό τους και το περιβάλλον. Να δίνουν αγάπη στους συνανθρώπους και να κάνουν αυτό που ξέρουν με τον καλύτερο τρόπο.

Eίστε αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων της;

Ναι, βέβαια. Άλλωστε το να μεμψιμοιρούμε δεν οδηγεί πουθενά.

Εσείς τι μάθατε από τη ζωή της Ερατώς αλλά και της πόρνης από πάνω;

Έμαθα να έχω υπομονή αλλά κυρίως διαπίστωσα πόσο τυχερή είμαι!

Με όλους τους άντρες της ζωής μου.

Από τον πατέρα και τ’ αδέλφια μου μέχρι τους συζύγους και τους εραστές!

Ετοιμάζετε κάτι μετά από αυτή την παράσταση;

Κάνω αυτή την εποχή στην Αθήνα το “Ω Θεέ μου” με τον Γρηγόρη Βαλτινό και έναν εξαιρετικά ταλαντούχο νέο συνάδελφο, τον Μίλτο Τσιάντο. Μια ταινία για την Κρήτη μετά το Πάσχα στα Αγγλικά, που θα γυριστεί σε αρχαιολογικούς χώρους.

Αύριο η παράσταση στο Ηράκλειο

Η παράσταση «Η πόρνη από πάνω» του Αντώνη Τσιπιανίτη σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Πατρώνη θα παρουσιαστεί αύριο Τρίτη 14 Μαρτίου στις 9 το βράδυ στο Κινηματοθέατρο Αστόρια στο πλαίσιο του θεατρικού φεστιβάλ «Βήματα πολιτισμού στο Ηράκλειο Καρακωνσταντάκης Αντώνης».

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος και 10 ευρώ φοιτητικό- ανέργων

Προπώληση εισιτηρίων: Κινηματοθέατρο Αστόρια.

Πληροφορίες-κρατήσεις: Αρβανιτίδου Χρύσα, 2310 257218, 2810226191, 6932 040527.