Την αντίδραση της επιτροπής κατοίκων προκάλεσε η απάντηση που εδωσαν οι εταιρείες συνεργάτιδες στο υπό ανέγερση πυρηνελαιουργείο στα Αστερούσια. Η επιτροπή κατοίκων Δήμου Γόρτυνας αναφέρει πως οι εταιρείες ήθελαν "να μην μάθει κανείς στην περιοχή τις αδειοδοτήσεις που είχαν εξασφαλίσει" και τονίζουν πως οι επενδυτές "βγαίνουν από το καβούκι τους με τον μανδύα της νομιμότητας, της διαφάνειας, της κοινωνικής ευαισθησίας και της φωτογράφισης-στοχοποίησης κακόβουλων υποκινητών στον αγώνα 4 χωριών”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της επιτροπής κατοίκων. "Η επιτροπή κατοίκων Δήμου Γόρτυνας για την μη εγκατάσταση του πυρηνελαιουργείου στα Αστερούσια κατανοεί τον εκνευρισμό των επενδυτών και την όψιμη προσπάθειά τους να ενημερώσουν τον κόσμο για την «οικολογική» τους επένδυση και τις καλές τους προθέσεις να βοηθήσουν παρέχοντας απασχόληση στους κατοίκους της περιοχής.

Ύστερα από δύο χρόνια άκρας μυστικότητας και ομερτάς που κατάφεραν να πετύχουν, για να μην μάθει κανείς στην περιοχή τις αδειοδοτήσεις που είχαν εξασφαλίσει, φαίνεται να κλονίζεται τώρα η σιγουριά τους και βγαίνουν από το καβούκι τους με τον μανδύα της νομιμότητας, της διαφάνειας, της κοινωνικής ευαισθησίας και της φωτογράφισης-στοχοποίησης κακόβουλων υποκινητών στον αγώνα 4 χωριών. Η επιτροπή κατοίκων δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο με τους επενδυτές. Έχουν απαντήσει διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί και φυσικά δεν έχουμε την απαίτηση από τους επενδυτές να κατανοήσουν αυτά τα πεζά πράγματα.

Έχουμε όμως την ακλόνητη βούληση να μην επιτρέψουμε τον ιστορικό, αρχαιολογικό, οικολογικό και περιβαλλοντικό κανιβαλισμό της περιοχής μας.

Οψόμεθα”.