Επιστρέφουν τα λεφτά για τις τηλεοπτικές άδειες

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια με ευρεία πλειοψηφία, η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με την οποία τίθενται οι προϋποθέσεις επιστροφής των ποσών, που καταβλήθηκαν από τους υπερθεματιστές στον διαγωνισμό για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, μετά την ανάκληση της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Η ρύθμιση, την οποία εισηγήθηκε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, αφορά στα ποσά που είχαν δοθεί από τους υπερθεματιστές του διαγωνισμού. Τα ποσά, τα οποία είναι επιστρεπτέα στους υπερθεματιστές της διενεργηθείσας διαδικασίας ως καταβληθέντα για την πρώτη δόση του τιμήματος, παρακρατούνται ή συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως μόνο με ληξιπρόθεσμες, βεβαιωμένες στη φορολογική διοίκηση οφειλές ή οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες δεν έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης, εφόσον ο υπόχρεος συμμορφώνεται με αυτό και δεν έχουν ανασταλεί. Παρακράτηση ή αυτεπάγγελτος συμψηφισμός με άλλου είδους οφειλές δεν επιτρέπεται.

Σήμερα είναι η μέρα που έπεσε και η ταφόπλακα του νόμου Παππά, είπαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία πάντως την υπερψήφισαν -πλην της ΧΑ- με το σκεπτικό ότι το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να είναι συνεπές. Ανεξάρτητα πάντως από το τι λέει η αντιπολίτευση, εγώ θυμίζω πως αυτή η ρύθμιση ήταν βασική - κεντρική επιλογή της κυβέρνησης που κατέληξε στον... σκουπιδοντενεκέ...



Κάθε μέρα!

Ποια γιορτή για τις γυναίκες; Εμείς είμαστε... της παλιάς σχολής που θέλει τις γυναίκες στο σπίτι και στο νοικοκυριό.

Γι’ αυτό και τις γιορτάζουμε κάθε μέρα, όλο το χρόνο!

Η ΕΙΚΟΝΑ

Για... γέλια και για... κλάματα η εικόνα με τις τράπεζες στην Ελλάδα.

Αντικατέστησαν το ταμείο της εφορίας που ξέραμε παλιά.

Μπαίνεις, παίρνεις τη σύνταξη ή τον μισθό, πληρώνεις φόρο, τέλη και κάρτες και φεύγεις.

Πού είναι ο παλιός καλός καιρός με τα μπόνους και τον... τζόγο των δανείων;

Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ

«Η διάλυση της Ευρωζώνης φθάνει όλο και πιο κοντά. Οι πιο ευάλωτες χώρες είναι οι Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Εκτιμώ ότι... εντός του επόμενου 18μηνου μία εξ αυτών θα έχει εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ. Και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση ή διαδικασία διαπραγματεύσεων». Την άποψη αυτή εκφράζει ο Jim Mellon, επικεφαλής της Burnbrae Group, επενδυτικού ομίλου, ο οποίος διαθέτει ένα ιδιαίτερα ισχυρό αλλά και με ευρεία διάρθρωση χαρτοφυλάκιο.

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για την αναπροσαρμογή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, μετά την εμπλοκή που προκάλεσαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Η ρύθμιση, που υπογράφεται από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έρχεται να διορθώσει ένα ακόμα σφάλμα του προκατόχου της, Γιώργου Κατρούγκαλου. Εκτός αυτού, όμως, φαίνεται πως προκαλεί και περαιτέρω μείωση των εφάπαξ παροχών κατά 12,5 εκατ. ευρώ.

H ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Ναι, μην έχετε αμφιβολία ότι δεν θα... κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Τα βήματα... “συνεννόησης” άρχισαν και θα έχουμε σύντομα συμφωνία.

Η... ΛΥΣΗ

Nαι, είναι μια λύση να βγάζεις τη Δημοτική Αστυνομία και την Τροχαία να γράφει τα παρκαρισμένα Ι.Χ. στους δρόμους της πόλης. (Δεν συζητώ τι γίνεται εκτός κέντρου... όπου οι συνθήκες ξεπερνούν αυτές της ζούγκλας). Όμως αυτό είναι το... όραμα της δημοτικής αρχής; Δεν θα έπρεπε να είχε εξασφαλίσει για τους δημότες έναν χώρο πάρκινγκ; Πώς το έχουν καταφέρει το Ρέθυμνο και τα Χανιά;

ΤΟ ΔΙΚΙΟ

Είχε δίκιο αυτή η γυναίκα χθες στη Θεσσαλονίκη που ρώτησε φωναχτά τον πρωθυπουργό αν μπορεί να ζήσει με 500 ευρώ τον μήνα.

Πού και από ποιούς να το βρει όμως αυτό το δίκιο;

Προφανώς όχι απ’ αυτούς που τσεπώνουν πάκα τα χιλιάρικα αλλά κόβουν μισθούς και συντάξεις.

Είναι η... Δημοκρατία, βλέπετε...

ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ

Τα δύο μεγάλα αιολικά project των ομίλων της Τέρνα Ενεργειακή και Ελίκα (Κοπελούζος) συγχωνεύονται σε ένα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης από το πακέτο Γιουνκέρ και να προχωρήσει η κατασκευή του μεγαλόπνοου έργου που περιλαμβάνει και την κατασκευή υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Σύμφωνα με την ανάρτηση που έγινε προχθές στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Πύλη των Επενδυτικών Έργων, η συνολική ισχύς των αιολικών που θα αναπτυχθούν και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης προβλέπεται να είναι 950MW και θα συνοδεύεται από ανεξάρτητη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα με υποβρύχιο καλώδιο μήκος 320 χιλιομέτρων από την περιοχή της Κορακιάς, που θα καταλήγει στο κέντρο υπερυψηλής τάσης των Αχαρνών, ενώ επίσης προβλέπεται και αμφίδρομη ροή του καλωδίου.

OI XΑΡΤΕΣ

Νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η οποία θα αντιμετωπίζει συνολικά το θέμα των δασικών χαρτών, προανήγγειλαν τόσο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.

Κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου, κατέθεσαν σχετικές τροπολογίες η Νέα Δημοκρατία και οι ΑΝΕΛ, οι οποίες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση με το αιτιολογικό ότι συντόμως θα κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση που θα αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Σε πολλές περιοχές καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή άλλες εκτάσεις, που έχουν χτιστεί, χαρακτηρίζονται ως δασικές άρα περνάνε στο κράτος! Γιατί έγινε αυτό; Γιατί χρησιμοποίησαν προπολεμικούς χάρτες.

Τόσο απλά!

Η ΣΥΝΟΔΟΣ

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, έχοντας ένα σχετικά ελαφρύ “μενού”, στο οποίο αναμένεται να κυριαρχήσουν το ζήτημα της επανεκλογής του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και η συζήτηση των «27» την Παρασκευή για το μέλλον της Ευρώπης, ενόψει της επετειακής συνεδρίασης στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου.

Στο θέμα του Τουσκ δεν αναμένονται εκπλήξεις, παρόλο που η χώρα καταγωγής του, η Πολωνία, έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά της υποψηφιότητάς του. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι προδιαγεγραμμένο υπέρ του Τουσκ, καθώς πολλοί από τους ηγέτες από «διαφορετικές πολιτικές οικογένειες» έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ

Μόλις “ξεμπερδέψουμε” μ’ αυτή την αξιολόγηση, αρχίζουν οι προετοιμασίες για την επόμενη.

Τότε θα υπάρχει μια... μικρή διαφορά. Το τοπίο στην Ευρώπη (και στους “θεσμούς”) θα είναι... λίγο διαφορετικό.

Τότε θα έχουμε το... νταβαντούρι...

Η ΣΗΜΑΙΑ

Η 70ή επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα την Τρίτη στην Κάλυμνο, παρουσία μάλιστα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υψώθηκε η μεγαλύτερη ελληνική σημαία που υπάρχει στη χώρα.

Η γαλανόλευκη, μεγέθους 500 τ.μ., παραχωρήθηκε στο ακριτικό νησί από τη Ζάκυνθο, αν και η αρχική σκέψη ήταν να δοθεί στην Εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου, αλλά τελικά προτιμήθηκε να δοθεί στην Κάλυμνο για ιστορικούς λόγους.

ΝΕΟΣ

Ο Χρήστος Μεγάλου αναλαμβάνει το «τιμόνι» της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τράπεζα, μετά από συνεδρίαση του Nomination Committee και του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Χρήστος Mεγάλου είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, καθώς εξελέγη ομόφωνα, ως μόνος υποψήφιος.