Η κα Γκιζελή λαμβάνει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό αριστείαςΗ κα Γκιζελή λαμβάνει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό αριστείας

Της Κατερίνας Μυλωνά

Έναν κόσμο, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους για να κάνουν ανάλυση αίματος στο σπίτι τους, οραματίζονται ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που απέσπασαν το πρώτο βραβείο αριατείας. Ο διαγωνισμός έγινε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ (ΘΕΑ) με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Η τελετή απονομής των βραβείων αριστείας στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα 2016 έγινε την περασμένη Τετάρτη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας».

Στόχος των βραβείων είναι να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν πρωτότυπες προτάσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη συστημάτων και εφαρμογών βασισμένων σε νέες τεχνολογίες, στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον σχεδίασμά καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, στην εξάπλωση της χρήσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών αλλά και στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε παραδοσιακούς τομείς ανάπτυξης με χρήση πρωτοποριακών συστημάτων ή με παροχή επιπλέον σύγχρονων υπηρεσιών.

Ενα μικροβιολογικό

εργαστήρι... στο κινητό σου

Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην επιχειρηματική πρόταση με τίτλο «Mobile diagnostics: Ένα φορητό εργαστήριο διαγνωστικών αναλύσεων συνδεδεμένο με το κινητό σου», με εμπνευστές τους Ηλέκτρα Γκιζελή (καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης) και Γιώργο Παπαδάκη, ερευνητές στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Η παραπάνω πρόταση κατατέθηκε στον τομέα «Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας».

Οι ερευνητές τονίζουν στην «Π» πως «οραματιζόμαστε έναν κόσμο που οι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το smartphone τους για να κάνουν ανάλυση αίματος στο σπίτι τους, που ο γιατρός θα μπορεί να ειδοποιηθεί άμεσα αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας ή κάποιος από τα πρώτα συμπτώματα θα έχει τη δυνατότητα να προλάβει την εκδήλωση ή και εξάπλωση μιας αρρώστιας».

Όπως εξηγούν, η ανάπτυξη της νανο-τεχνολογίας σε συνδυασμό με τη μοριακή βιολογία, τη μηχανολογία και το διαδίκτυο, μάς επιτρέπουν να μπορούμε να αναπτύξουμε και να προσφέρουμε προϊόντα που να καταφέρουν να κάνουν το παραπάνω όραμα πραγματικότητα.

«Έχουμε φτιάξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανάλυσης αίματος, το οποίο είναι αυτόνομο και φορητό και μπορεί να λειτουργήσει από έναν εργαστηριακό χώρο μέχρι το σπίτι ενός ασθενούς με τη βοήθεια ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου», αναφέρει η κ. Γκιζελή.

Στην περίπτωση ανάλυσης στο σπίτι, μέσω του οικοσυστήματος του Internet of Things (ΙοΤ), επιτρέπεται η άμεση μεταφορά του αποτελέσματος στο γιατρό, το νοσοκομείο ή το κέντρο υγείας όπου θα εκτιμηθεί το αποτέλεσμα. «Η παραπάνω καινοτομία υπάρχει ήδη σε μορφή εργαστηριακού πρωτότυπου, και στοχεύουμε να βγει στην αγορά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια”, προσθέτει.