Τις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών γιατρών έχει ήδη προκαλέσει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας να εξισωθούν οι όροι απασχόλησης μεταξύ των γιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών γιατρών, καθώς οι δεύτεροι θα κληθούν να βάλουν λουκέτα στα ιδιωτικά τους ιατρεία εάν επιλέξουν να συνεχίσουν να εργάζονται για το ΕΣΥ. Ωστόσο όλοι θα μπορούν να συνεχίζουν κανονικά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα απογευματινά ιατρεία.

Το μέτρο το είχε προαναγγείλει πριν 16 χρόνια ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος ωστόσο ουδέποτε ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε.

Το μέτρο αφορά περίπου 1.000 πανεπιστημιακούς γιατρούς σε όλη τη χώρα.

Ηδη υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις από ενώσεις που εκπροσωπούν πανεπιστημιακούς γιατρούς ωστόσο οι γιατροί του ΕΣΥ είναι θετικοί με τον σχεδιασμό αυτό.

Ο Γιώργος Κωστάκης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου, είπε στην “Π”: “Πρέπει να επέλθει μια ισορροπία μεταξύ πανεπιστημιακών και γιατρών του ΕΣΥ. Οι γιατροί του ΕΣΥ δεν είναι γιατροί δ’ κατηγορίας. Δεν πρέπει να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είναι λογικό όποιος θέλει να εργαστεί ιδιωτικά να φεύγει από ένα νοσοκομείο”.

Ο γεν. γραμματέας του Υπουργείου Υγείας δήλωσε: “Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε την συγκεκριμένη απόφαση”.

Η κατάργηση του ιδιωτικού ιατρείου των πανεπιστημιακών θα συνοδευτεί με άλλες θεσμικές παρεμβάσεις, όπως το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τη διαδικασία κρίσης των γιατρών του ΕΣΥ και τον εκσυγχρονισμό των οργανισμών στα δημόσια νοσοκομεία.

Το νομοσχέδιο για τους οργανισμούς έχει ήδη αναρτηθεί για διαβούλευση: «Με την αλλαγή των οργανισμών στα νοσοκομεία, αυξάνεται ο συντελεστής γιατρών, με σκοπό την αύξηση των θέσεων στο ΕΣΥ» αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος και προσθέτει:

«Θα προκύψει αύξηση των διαθέσιμων θέσεων, στις οποίες υπολογίζονται σήμερα φύλακες, προσωπικό καθαριότητας και σίτισης, που υπηρετούν πλέον με ατομική σύμβαση. Οι θέσεις που θα προκύψουν θα διατεθούν σε γιατρούς και λοιπό επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου να λειτουργήσουν από φέτος αυτοτελή τμήματα επειγόντων περιστατικών σε όλα τα νοσοκομεία».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η αύξηση των γιατρών θα επιτρέψει την προσαρμογή της χώρας μας σε όσα επιβάλλει το κοινοτικό Δίκαιο για το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών: «Μία παθολογική έχει σήμερα τρεις θέσεις γιατρών. Καλύπτοντας και τις τρεις, υπάρχει πάλι αδυναμία κάλυψης των αναγκών εφημέρευσης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αυξηθούν οι προβλεπόμενες θέσεις στον οργανισμό».