Φόβους ότι δεν θα έρχονται στην Ελλάδα καινοτόμα φάρμακα εξέφρασαν τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Φόβους ότι δεν θα έρχονται στην Ελλάδα καινοτόμα φάρμακα εξέφρασαν τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων

Ελλείψεις ξανά στα φάρμακα: Προειδοποιούν για το μέλλον οι φαρμακοβιομήχανοι

Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Ενώ οι ελλείψεις στα φάρμακα και μάλιστα σε πρωτότυπα σκευάσματα για διάφορες παθήσεις διογκώ- νονται συνεχώς, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων προειδοποιεί ότι σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε στην Ελλάδα καινοτόμα φάρμακα εάν ισχύσουν τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Υγείας για την αποζημίωση των νέων φαρμάκων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Yπουργείου Υγείας, η διάθεση ενός καινοτόμου φαρμάκου στη χώρα μας θα εξαρτάται από το αν έχει αξιολογηθεί με βάση το Σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας σε άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, προβλέπεται ειδικό τέλος εισόδου 25% επί της τιμής του φαρμάκου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ Π. Αποστολίδη, αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, δεν θα έρχονται νέα φάρμακα και όποια εισαχθούν τελικά αυτό θα γίνει μετά από 2-4 χρόνια.

“Υπάρχει αυτός ο φόβος, σε λίγο καιρό να μην έχουμε καινοτόμα φάρμακα στα ράφια” μας είπε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών του Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδηλάκης.

Ο ίδιος συμμετείχε σε σύσκεψη με τον ΕΟΦ που έγινε στην Αθήνα για τις ελλείψεις στα φάρμακα.

Ο ίδιος είπε στην “Π”: “Υπάρχει πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων και μάλιστα έντονο. Ελπίζουμε τώρα με το νέο δελτίο τιμών να ομαλοποιηθεί κάπως η κατάσταση.

Ο κ. Τσικανδηλάκης σημείωσε ότι η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν πρόκειται για πρωτότυπα φάρμακα που έχουν έλλειψη όπως για παράδειγμα φάρμακα για το σάκχαρο, τον πόνο, κορτιζόνες, για διπολική διαταραχή κ.ά.

Γιατί δεν θα έρχονται

στην Ελλάδα καινοτόμα φάρμακα

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ επισήμαναν οτι κάθε χώρα αξιολογεί και εντάσσει στο σύστημά της φάρμακα ανάλογα με τις δικές τις νοσολογικές ανάγκες και τα δικά της ξεχωριστά δημογραφικά χαρακτηρι- στικά. «Πώς λοιπόν η Ελλάδα θα αποζημιώσει ένα νέο φάρμακο για τη μεσογειακή αναιμαία, για παράδειγμα, όταν η Σουηδία δεν έχει αξιολογήσει ένα τέτοιο σκεύασμα αφού δεν την αφορά η πάθηση; Πώς θα βρει στοιχεία για την αξιολόγηση φαρμάκων στην Ιταλία και την Ισπανία, όταν οι χώρες αυτές δεν δημοσιοποιούν τέτοιου είδους πληροφορίες;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Επιπλέον, αναφέρθηκε πως ο ρόλος της αξιολόγησης στις χώρες αυτές είναι συμβουλευτικός και όχι καθοριστικός για την είσοδο του σκευάσματος στο σύστημα υγείας. Αντίθετα, στην Ελλάδα έτσι όπως αφήνει το Υπουργείο Υγείας να εννοηθεί, “η αξιολόγηση θα παίζει καταλυτικό ρόλο στο αν θα αποζημιώνεται το φάρμακο ή όχι" υπογράμ- μισε ο κ. Αποστολίδης.

Σημειωτέον πως η Ελλάδα έχει μνημονιακή υποχρέωση να αποκτήσει Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας μέχρι το τέλος του 2017.

Την ίδια ώρα, σοβαρές θα είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις, πλήττοντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. «Με τέτοια μέτρα δημιουργούνται συνθήκες εξόντωσης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας και δημιουργούνται συνθήκες αποεπένδυσης στον κλάδο. Με το μέτρο της επιβολής 25% επιπλέον προκαταβολικής έκπτωσης (rebate) στα νέα φάρμακα, η συνολική επιβάρυνση των νέων φαρμάκων θα ανέλθει σε ποσοστό άνω του 60% (rebate όγκου 20% συν rebate 25% νέων φαρμάκων συν 17% clawback).

Όλα αυτά διαμορφώνουν επικίνδυνες για τον ασθενή και τη δημόσια υγεία συνθήκες, κάνοντας τις φαρμακευτικές εταιρείες να λειτουργούν πέραν των ορίων αντοχών τους.

Το φάρμακο δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή για την υγεία και την οικονομία αλλά ως επένδυση. Αν εξοντωθεί ο φαρμακευτικός κλάδος δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο δημόσιο σύστημα Υγείας».

Τι λέει ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο συνέδριο για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας είπε ότι τα καινοτόμα φάρμακα πρέπει να έχουν τεκμηριωμένο κλινικό όφελος. Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τις τιμές των νέων φαρμάκων απρόσιτες για τους περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες και ζήτησε καθορισμό δίκαιης τιμής στα καινοτόμα φάρμακα. Είπε ακόμα ότι τα περισσότερα φάρμακα δεν αποτελούν παραδείγματα γνήσιας καινοτομίας, αλλά είναι συχνά προϊόντα που ακολουθούν το πρότυπο ήδη καθιερωμένου προϊόντος ή έχουν υποβληθεί σε μικροτροποποιήσεις, η δε έγκρισή τους χορηγείται κυρίως μέσω συμπληρωματικών επεκτάσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.