Άρχισε στην Τουρκία η δίκη 47 κατηγορουμένων (στην πλειονότητά τους ένστολοι) για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ερντογάν τη νύχτα της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Η δίκη διεξάγεται στη Μούγλα της δυτικής Τουρκίας, κοντά στο ξενοδοχείο που βρισκόταν ο Ερντογάν τις ώρες της έντασης.

Τρεις εκ των κατηγορουμένων δικάζονται ερήμην. Μεταξύ τους βρίσκεται και ο ίδιος ο Γκιουλέν, τον οποίο κανένας δικηγόρος δεν δέχθηκε να υπερασπιστεί.

Οι κατηγορούμενοι, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν κοστούμι και γραβάτα, οδηγήθηκαν τη Δευτέρα στο δικαστήριο από τις δυνάμεις ασφαλείας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και υπό τις αποδοκιμασίες των παρισταμένων, διαπί- στωσαν επιτόπου δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε διακοπές με την οικογένειά του στη Μαρμαρίδα τη νύχτα της 15ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πραξικοπηματίες κομάντο μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο και πραγματοποίησαν έφοδο στο ξενοδοχειακό συγκρότημα στο οποίο βρισκόταν.

«Αν έμενα εκεί άλλα 10 ή 15 λεπτά, θα είχα σκοτωθεί ή συλληφθεί», είχε διαβεβαιώσει ο Ερντογάν στις 18 Ιουλίου, σε συνέντευξή του στο CNN.

Δύο αστυνομικοί που ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια του προέδρου στο ξενοδοχείο σκοτώθηκαν όταν ξέσπασε η ανταλλαγή πυρών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Η εισαγγελία έχει ζητήσει πολλές ποινές ισοβίων για καθέναν από τους κατηγορουμένους, 37 από τους οποίους είναι ύποπτοι ότι τους είχε ανατεθεί η εκτέλεση του σχεδίου.

Νέο πογκρόμ σε δικαστές και εισαγγελείς

Οι τουρκικές αρχές έπαυσαν χθες 203 δικαστές και εισαγγελείς στο πλαίσιο των μαζικών διώξεων έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. 

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των δικαστικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή απολυθεί από τις αρχές κοντά στους 4.000.

Οι αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση, έχουν απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα περισσότερους από 100.000 αστυνομικούς, στρατιωτικούς, κρατικούς λειτουργούς, δικαστικούς και άλλους έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος με κατηγορίες ότι διατηρούν σχέσεις με το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα.

Ο Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999, αρνείται τις κατηγορίες.

Με τις τελευταίες απομακρύνσεις το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων έχει πλέον παύσει από τα καθήκοντά τους περισσότερους από 3.886 δικαστικούς έπειτα από το πραξικόπημα, ανέφερε το πρακτορείο.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το φιλοκουρδικό Κόμμα

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ενάντια στις παράνομες, όπως καταγγέλλει, προφυλακίσεις των συμπροέδρων για κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία.

Η σύλληψη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και της Φιγκέν Γιουκσέκνταγ τον περασμένο Νοέμβριο προκάλεσε την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας για την ευρείας κλίμακας καταστολή ενάντια σε αντιπολιτευόμενες φωνές που έχει εξαπολύσει το καθεστώς Ερντογάν.

Οι συλλήψεις έχουν αφήσει το δεύτερο τη τάξει κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, που εκφράζει την κουρδική μειονότητα της χώρας, χωρίς την εκλεγμένη ηγεσία της, ενώ έχει ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για την επικύρωση του νέου Συντάγματος, βάσει του οποίου ενισχύονται οι εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το HDP, που καλεί τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν «όχι» στην αναθεώρηση, τονίζει ότι περίπου 5.000 μέλη του κόμματος του τελούν υπό κράτηση.

«Η συνεχιζόμενη προφυλάκιση των συμπροέδρων του HDP [...] συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα σε ελεύθερες εκλογές» υπογράμμισε το φιλοκουρδικό κόμμα με ανακοίνωσή του.