Αναβάλλεται τελικά η σημερινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 7.30 το απόγευμα στον κινηματογράφο Αστόρια.

Ως επίσημη αιτιολογία από τη Γραμματεία Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, προβάλλεται η γρίπη του προέδρου. Από την Παρασκευή όμως διαφαινόταν πως το Ηράκλειο δεν ήταν «τυχερό» για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, μετά τον θάνατο του Βαγγέλη Μπασιάκου.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, από τη Γραμματεία του κόμματος είχε τεθεί το ζήτημα για ματαίωση της ομιλίας ήδη από την Παρασκευή. Τα στελέχη του κόμματος ωστόσο θεώρησαν πως κάτι τέτοιο ήταν ανέφικτο, λόγω της διαφήμισης και προβολής που είχε γίνει για την ομιλία.

Αποφασίστηκε λοιπόν να πραγματοποιηθεί η ομιλία στην Κρήτη, αλλά όχι και η προγραμματισμένη περιοδεία στο Λασίθι και οι συναντήσεις με τους φορείς.

Μέχρι και χθες αργά το απόγευμα όμως, δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για την άφιξη ή το πρόγραμμα του προέδρου στο Ηράκλειο, ενώ μετά τις 7.00 έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πετούσε με την πτήση των 4.10 μόνο για να πραγματοποιήσει την ομιλία του και να φύγει αύριο, με την πρώτη πρωινή πτήση.

Δεν πέρασε όμως μία ώρα και η Γραμματεία του κόμματος ανακοίνωσε λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ πως η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηράκλειο δεν πρόκειται να γίνει λόγω γρίπης.

Όπως και η είδηση για τη ματαίωση της περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ανατολική Κρήτη, έτσι και η είδηση για τη ματαίωση και της ομιλίας έγινε αποδεκτή από ορισμένα τοπικά στελέχη με σκεπτικισμό, καθώς θεωρούσαν πως η συγκυρία ήταν ιδανική για να πραγματοποιήσει ο πρόεδρος μια ηγετικού τύπου περιοδεία και ομιλία στην Κρήτη.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως μέχρι και χθες, παρά τις αναποδιές και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίστηκαν αναφορικά με την περιοδεία, υπήρχε μια πολύ μεγάλη κινητικότητα με τηλεφωνήματα και προσκλήσεις για την ομιλία, αφού η επικείμενη άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούνταν πως θα βοηθούσε σημαντικά το κόμμα σε τοπικό επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχουν πολλά στελέχη που εκτιμούν ότι «κάθε εμπόδιο είναι για καλό», αφού η τωρινή ματαίωση της περιοδείας είναι πολύ πιθανό να φέρει μια νέα και χωρίς περικοπές ή αντιξοότητες επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε χρόνο πολύ καλύτερο από τον τωρινό.

Οι πληροφορίες από τη Γραμματεία του κόμματος πάντως κάνουν λόγο για μια σίγουρη νέα περιοδεία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη σε χρόνο που θα ανακοινωθεί άμεσα.