Οι ‘’Αναλογίες ανάμεσα στη θεωρία της καταγωγής των ειδών και την εξελικτική διαμόρφωση της κλασικής μουσικής’’ είναι το θέμα που θα αναπτυχθεί στις Δαρβινικές Δευτέρες . Στην επόμενη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα στο, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ομιλητής θα είναι ο αρχιμουσικός κ. Μύρων Μιχαηλίδης.

Ποια σχέση μπορεί να έχει ο Άγγλος φυσικός και γεωλόγος του 19ου αιώνα Κάρολος Δαρβίνος με την κλασική μουσική; Υπάρχει κάτι μέσω του οποίου να μπορεί να συσχετιστεί - σε κάποιο επίπεδο - η θεωρία της καταγωγής και εξέλιξης των ειδών από το πεδίο των φυσικών επιστημών προς στη μουσική από το πεδίο των τεχνών; Παρότι εκ πρώτης όψεως κάπως παράδοξη, η παράλληλη θεώρηση αυτών των ριζικά διαφορετικών κόσμων αποκαλύπτει ότι μοιράζονται ως υπόβαθρο βασικές σχέσεις λογικής, δηλαδή αντικειμενικά τεκμηριωμένες σχέσεις αιτιατού και αποτελέσματος.

Μέσα από μία πυραμιδωτή ακολουθία παθητικών επιδράσεων που λειτουργεί σε τεράστιο βάθος χρόνου, το φυσικό περιβάλλον επιδρά ρυθμιστικά στη φυσική διαμόρφωση, εξέλιξη και επιβίωση των διαφόρων φυτών, ζώων και οικοσυστημάτων της βιόσφαιρας. Αντίστοιχο του γεωκλιματικού φυσικού χώρου είναι στην κλασική μουσική ο κοινωνικοπολιτικός και οικονομικός χώρος.

Μέσω ρυθμιστικών επιλογών και αλλαγών, αυτός επηρεάζει τη διαμόρφωση της μουσικής στη διαχρονία, αφ ενός σε ιδεολογικό-αισθητικό επίπεδο, αφ ετέρου ως φυσική πράξη. Βαθιές αλλαγές στη δομή και τις αξίες της κοινωνίας και της οικονομίας ανακαθορίζουν την εξέλιξη και διαφοροποιούν ριζικά το περιεχόμενο της κλασικής μουσικής: αλλάζουν τον τρόπο που γράφεται και εκτελείται, τους τόπους όπου παρουσιάζεται, τα νοήματά της, τους ίδιους τους ερμηνευτές αλλά και τα ακροατήρια στα οποία αυτή απευθύνεται. Στη διάλεξη θα εκτεθούν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Δαρβινικών Δευτέρων είναι η συζήτηση που ακολουθεί την εισήγηση. Είσοδος ελεύθερη.