Σημαντική πτώση κατέγραψε εχθές, το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να ελέγξει, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, τις ανησυχίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και τον κίνδυνο να οδηγηθούν σε αδιέξοδο.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,01% κλείνοντας στις 610,86 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 603,88 (-3,13%) και 623,81 μονάδων (+0,07%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64 εκατ. ευρώ, ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 150,37 εκατ. τεμάχια.
Η συναλλακτική δραστηριότητα σήμερα ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη, με την πλειονότητα των συναλλαγών να εστιάζεται για ακόμη μία ημέρα στον τραπεζικό κλάδο. Σε παράλληλο ρυθμό, μάλιστα, το sell off στα ελληνικά ομόλογα.
Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη αποκλείσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος ότι θα το κάνει. Εάν συμβεί αυτό, η Bundestag θα πρέπει να ψηφίσει για ένα νέο bailout με μεγαλύτερες εγγυήσεις από τη Γερμανία με μεγάλο κίνδυνο αυτό να μην περάσει, ιδιαίτερα πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Και δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τις δόσεις του πακέτου διάσωσης, ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών και η πιθανότητα Grexit έχουν αυξηθεί και πάλι.
Στις διεθνείς αγορές απώλειες σημείωσε η αμερικάνικη αγορά μετά το ρεκόρ του Nasdaq, καθώς η πτώση του αργού πετρελαίου ασκεί πιέσεις στον ενεργειακό τομέα και οι μετοχές των τραπεζών και της υγείας βρίσκονται στο «κόκκινο». Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε έπειτα από μια τεράστια αύξηση στα αμερικανικά αποθέματα καυσίμου και μια βουτιά στην κινεζική ζήτηση. Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός και ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου.

