
“Έφυγε” ο ζωγράφος που αγάπησε με πάθος την Κρήτη
Ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες που αγαπούσε με πάθος την Κρήτη και ένα μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του δημιουργίας ήταν εμπνευσμένο από το νησί και τους Κρητικούς, ο διεθνούς φήμης ζωγράφος Μπότης Θαλασσινός, έφυγε από τη ζωή χθες μετά από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο, σε ηλικία 90 ετών.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τρίτη στις 3 μετά το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στη γενέτειρά του Τύλισο Μαλεβιζίου. Η σορός του θα βρίσκεται σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό από τη 1 μετά το μεσημέρι.
Μαλιστα επιθυμία της οικογένειας του Μπότη Θαλασσινού είναι αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα στην εθελοντική οργάνωση Give.
Ο Μπότης Θαλασσινός σε ηλικία μόλις 10 ετών είχε βραβευθεί από το Υπουργείο Παιδείας για το πορτρέτο του Κολοκοτρώνη, που ζωγράφισε στο σχολείο.
Η διάκρισή του αυτή στάθηκε η αφορμή να ασχοληθεί από τα εφηβικά του χρόνια με την αγιογραφία, την αγγειοπλαστική, τη ζωγραφική αλλά και άλλες τέχνες.
Το 1956 έφυγε και σπούδασε στη Βραζιλία, στο Sao Paolo, πεντέμισι χρόνια, στη σχολή καλών τεχνών Associacao Paulista De Belas Artes. Μετά πήγε στις ΗΠΑ.
Έμεινε εκεί 42 χρόνια, ζωγραφίζοντας κυρίως πορτρέτα διάσημων, όπως τη σύζυγο του τότε προέδρου Jacquelyn Kennedy, τη μετέπειτα Τζάκι Ωνάση, το φίλο του Salvador Dali, τον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Δουκάκη και τη διάσημη ηθοποιό σε μιούζικαλ, σύντροφό του, την Barbara Williams. Είχε ζωγραφίσει επίσης τα πορτρέτα των John Wayne, Barbara Streisand, της βασίλισσας της Ισπανίας Άννας Μαρίας, του Ελευθέριου Βενιζέλου και άλλους διάσημους...
Επίσης, σημαντική ενότητα στην καριέρα του αποτελεί αυτή που είναι αφιερωμένη στη Μάχη της Κρήτης.
Στη συλλογή του βρίσκονται 135 διεθνή βραβεία και διπλώματα εκτίμησης και αξιολόγησης της καριέρας του.
Έργα του παρουσιάστηκαν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Μαδρίτη, την Καλιφόρνια και σε περίπου 40 εκθέσεις στην Ελλάδα.
Ο Μπότης Θαλασσινός υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του και καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του πρόβαλλε την Ελλάδα και ιδιαιτέρως την Κρήτη σε πλήθος εκθέσεων που παρουσίασε σε όλον τον κόσμο. Αγαπούσε με πάθος το νησί του και ένα μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του δημιουργίας ήταν εμπνευσμένο από την Κρήτη και τους Κρητικούς.
Είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με κορυφαίους καλλιτέχνες της εποχής του, το δε ταλέντο του είχε εκτιμηθεί από το σύνολο των τεχνοκριτικών σε όλον τον κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια ο μεγάλος καλλιτέχνης μετέφερε το εργαστήριό του από την Αθήνα στο Ηράκλειο, όπου δημιούργησε ένα αξιόλογο καλλιτεχνικό χώρο εκπαίδευσης, δημιουργίας αλλά και προβολής του έργου του.
Η αγάπη του προς τη γενέτειρά του, την Τύλισο, τον ώθησε προς την απόφαση να δωρίσει μια σημαντική συλλογή των έργων του στον Δήμο Μαλεβιζίου με στόχο τη δημιουργία δημοτικής πινακοθήκης.
Ο Δήμος Μαλεβιζίου αποδέχτηκε με ευγνωμοσύνη τη δωρεά και προχώρησε στην υλοποίηση του υψηλού αυτού στόχου, δημιουργώντας στην Τύλισο μια πρότυπη για τα δεδομένα της ελληνικής περιφέρειας πινακοθήκη, στην οποία και έδωσε το όνομα «Μπότης θαλασσινός».
Η πινακοθήκη είναι ήδη έτοιμη να αρχίσει τη λειτουργία της, προγραμματίζεται δε τα εγκαίνια της να συνδυαστούν με μια μεγάλη έκθεση έργων του καλλιτέχνη.
Δήλωση δημάρχου Μαλεβιζίου
Αμέσως μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Μπότη Θαλασσινού ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Κώστας Μαμουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο αγαπητός σε όλους Μπότης, ο σπουδαίος συμπολίτης μας, ο διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης, ο άνθρωπος που έδινε πνοή στον καμβά, δεν είναι πια μαζί μας.
Θα ζει όμως για πάντα στις καρδιές μας με το σπουδαίο έργο του και τη μεγάλη προσφορά του στον τόπο μας.
Θα ήθελα τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους σύσσωμης της δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου να εκφράσω στους οικείους του Μπότη Θαλασσινού τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Καλό σου ταξίδι, Μπότη. Η μνήμη σου θα είναι αιωνία και το αποτύπωμά σου σε αυτόν τον κόσμο ανεξίτηλο!».
Με αφορμή το θάνατο του Μπότη θαλασσινού συνεδρίασε εκτάκτως χθες το πρωί το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου με την παρουσία εκπροσώπων των τοπικών φορέων της Τυλίσου. Μετά τη συνεδρίαση εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ηρακλείου, κ. Πλεύρη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Ο ζωγράφος Μπότης Θαλασσινός υπήρξε μια πολυδιάστατη καλλιτεχνική προσωπικότητα του τόπου μας, που κατόρθωσε να συνδυάσει επαρκώς και με αδιάλειπτο πάθος τις ιστορικές μνήμες και τα βιώματά του από την Κρήτη με τις εικαστικές αναζητήσεις της σύγχρονης δυτικής τέχνης.
Ο θάνατός του προκαλεί ιδιαίτερη θλίψη. Συλλυπούμαι θερμώς τους οικείους του”.

