Aποκλιμάκωση του φαινομενικού, όπως το χαρακτηρίζουν, αδιεξόδου με τους δανειστές με αφορμή το κλείσιμο της αξιολόγησης, βλέπουν στην κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτίθεται, επικρίνοντας τη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθείται. Το Μαξίμου και χθες επέμεινε στην θέση του ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη θεσμοθέτηση μέτρων, εκ των προτέρων, θεωρώντας ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός πως το Eurogroup αναγνώρισε την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Επιμέρους στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εικόνα αυτή είναι το ότι το 2016 θα κλείσει πιθανότατα με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη και ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2% - κάτι που αναγνωρίστηκε και από τον πρόεδρο του Eurogroup. Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ικανοποίησης παράλογων απαιτήσεων εκ μέρους των εταίρων, όπως για την νομοθέτηση τώρα μέτρων, προκειμένου να εφαρμοστούν μετά το 2018, πράγμα που καθιστούν σαφές όλα τα κυβερνητικά στελέχη σε δημόσιες εμφανίσεις τους. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό, η κυβέρνηση δέχεται την ολομέτωπη επίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μητσοτάκης: “Είμαι έτοιμος να δώσω τον αγώνα”

«Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup και δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να δώσει αγώνα για την ανασυγκρότηση της χώρας. Με τις καθυστερήσεις, την ανικανότητα, την αναξιοπιστία, τις συνεχείς αντιφάσεις, οδήγησε όλους μαζί τους εταίρους της χώρας σε υπερβολικές απαιτήσεις. Έφερε απέναντί μας ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Αφήνει την χώρα εκτεθειμένη σε μεγάλους κινδύνους, καθώς επανέρχεται η απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη. Μια τέτοια εξέλιξη, θα οδηγούσε την κοινωνία, και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους πολίτες, στον χειρότερο εφιάλτη. Το λογαριασμό θα τον πληρώσουν, και σε αυτήν την περίπτωση, όχι οι πλούσιοι, αλλά οι φτωχοί και η μεσαία τάξη. Η οικονομία είναι παγωμένη, οι πολίτες υποφέρουν.

Όχι μόνο από την υπερφορολόγηση και τη λιτότητα, αλλά και την έλλειψη σχεδίου και προοπτικής, που οξύνουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Ψέματα, αναξιοπιστία, φόροι: Αυτή είναι η παρακαταθήκη που μας κληροδότησε ο κ. Τσίπρας.

Η Κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο.

Οι εταίροι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Όμως, σημασία σήμερα έχει να βρεθεί λύση.

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταλάβει ότι, πάνω από τα δικά του συμφέροντα, βρίσκονται τα συμφέροντα της πατρίδας και του ελληνικού λαού.

Αφού δεν μπορεί να τα διαφυλάξει, ας δώσει στους Έλληνες την ευκαιρία να αποφασίσουν για το πώς θέλουν να προχωρήσουν. Είμαι έτοιμος. Είμαστε έτοιμοι, να δώσουμε, με αξιόπιστο και αξιοπρεπή τρόπο, τον δύσκολο, αλλά καλό αγώνα για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας μας».

Μαξίμου: “Να πάρει θέση”

Να πάρει θέση, αν ζητάει από την κυβέρνηση να δεχτεί τα παράλογα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ τα οποία ζητάει το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος, καλεί τον κ. Μητσοτάκη το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. ότι «είναι έτοιμος».

«Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει δύο φορές τη μέρα ότι είναι "έτοιμος". Το κάνει είτε για να επαναβεβαιώσει τα διαπιστευτήρια υποταγής του στους θεσμούς, ότι δηλαδή ο ίδιος θα υλοποιήσει τα πάντα "και ακόμα περισσότερα", όπως έχει δηλώσει, είτε για να πείσει τον εαυτό του», αναφέρει μεταξύ άλλων το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και προσθέτει: «Ωστόσο, αντί να ποντάρει για ακόμα μία φορά στην καταστροφή και να υπεκφεύγει, αφού ομολογεί ότι "σημασία έχει σήμερα να βρεθεί λύση", καλό θα είναι επιτέλους να πάρει ξεκάθαρη θέση: Καλεί την κυβέρνηση να δεχθεί τα παράλογα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος;».

Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια διεθνών διαστάσεων αντιπαράθεση μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ με επίκεντρο το ελληνικό πρόγραμμα, «ο κ. Μητσοτάκης - όπως και οι ακραίοι των δανειστών - επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία τηρεί κατά γράμμα τόσο τους στόχους του προγράμματος, όσο και τις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό» και επιπλέον, «ενώ άπαντες στο Eurogroup αναγνωρίζουν επισήμως την εξαιρετική πορεία των οικονομικών δεικτών και εσόδων, έρχεται να επαναφέρει -εξυπηρετώντας ποιον άραγε;- τα ανυπόστατα σενάρια εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη».

Γεννηματά: “Εγκλωβίζουν τη χώρα στο επικίνδυνο δίλημμα Grexit ή διαρκής λιτότητα”

«Μία κυβέρνηση που δεν ξέρει, με έναν Πρωθυπουργό που δεν μπορεί, διαμορφώνουν με συνεχή εγκληματικά λάθη ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει και εγκλωβίζουν τη χώρα στο επικίνδυνο δίλημμα "Grexit ή διαρκής λιτότητα"». Τα παραπάνω τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup. Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς η χώρα να προσφύγει σε εκλογές. «Έως εδώ. Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο για τον τόπο», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ: “Η απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων”

«Η προχθεσινή απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί τον νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων, ανεξάρτητα απʼ το αν αυτά νομοθετηθούν άμεσα ή αργότερα και ξεμπροστιάζει το «κρυφτούλι» που παίζει η κυβέρνηση ΣΥΙΡΖΑ – ΑΝΕΛ, όλο αυτό το διάστημα, για να ξεγελάσει το λαό».

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup.

«Πρώτον, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει νέα μέτρα για μετά το 2018, κρύβοντας ότι έχει ουσιαστικά δεσμευτεί γιʼ αυτά, μέσω και της χρονικής επέκτασης του αυτόματου κόφτη και των ματωμένων πλεονασμάτων, μαζί με όλα όσα περιέχονται στη βʼ αξιολόγηση.

Δεύτερον, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν απαίτηση μόνο του «κακού» Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κρύβοντας ότι αυτά αποτελούν και κατευθύνσεις συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Eurogroup, για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και κερδοφορίας και πάνω απʼ όλα αποτελούν απαιτήσεις του κεφαλαίου εντός και εκτός Ελλάδας, όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο δελτίο του ΣΕΒ», προσθέτει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Τρίτον, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τα υψηλά πλεονάσματα αποκλείουν τη λήψη νέων μέτρων, κρύβοντας ότι προϋπόθεση όλων των παραπάνω είναι η διατήρηση και κλιμάκωση της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο λαός χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και τη Νέα Δημοκρατία και τʼ άλλα κόμματα, που στο όνομα δήθεν της «αλήθειας» και του «ρεαλισμού», ζητούν απʼ το λαό να υποταχθεί πλήρως σʼ αυτήν τη βάρβαρη πολιτική. Να δυναμώσει τον αγώνα του και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής φιλολαϊκής διεξόδου», συμπληρώνει ο «Περισσός».

Επίθεση Θεοδωράκη στην κυβέρνηση

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε όμως και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Eurogroup.

«Η κυβέρνηση προπαγανδίζει μια σκληρή διαπραγμάτευση ενώ στην ουσία περιμένει την ώρα που θα υπογράψει», υποστηρίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Η επιπολαιότητα και οι ιδεοληψίες είναι αυτές που μας έφεραν μέχρι εδώ και αν δεν αποτινάξουμε αυτούς τους δύο καταστροφικούς για την πολιτική όρους φοβάμαι ότι δεν θα ζήσουμε σε μια περήφανη και σύγχρονη χώρα. Φοβάμαι ότι άλλη μια σχολική εκδρομή του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο», ανέφερε ακόμα ο Σταύρος Θεοδωράκης από τα Χανιά όπου βρέθηκε χθες.