Κρατούμενοι για λόγους εθνικής ασφάλειας στο αστυνομικό τμήμα του ολυμπιακού χωριού θα παραμείνουν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, η διαδικασία έκδοσης των οποίων ακυρώθηκε.

Μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Αρείου Πάγου, που απέρριψαν ομόφωνα το αίτημα των Τουρκικών αρχών για την έκδοση των 8 στρατιωτικών, η εισαγγελέας εκδόσεων, Μαρία Μαλούχου, παρήγγειλε την άρση της κράτησής τους, με την προϋπόθεση ότι δεν κρατούνται για άλλο λόγο.

Στη συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του διευθυντή αλλοδαπών της ΓΑΔΑ, η οποία αναφέρει ότι μετά την προσγείωση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, διατάχθηκε η κράτηση των 8 για διάστημα 3 μηνών, το οποίο μπορεί να παρατείνεται ανά τρίμηνο, έως την έκδοση οριστικής απόφασης επί του αιτήματος χορήγησης διεθνούς προστασίας, που εκκρεμεί στην 5η Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσφυγών.

Ακόμη, στην απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών αναφέρεται ότι «δεν δύναται να εφαρμοστούν εναλλακτικά μέτρα», καθώς εκτιμάται ότι «η συμπεριφορά τους αποτελεί πραγματική ενεστώσα και αρκούντως σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια της χώρας».

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Παράλληλα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με σημερινή ανακοίνωσή της «χαιρετίζει με ανακούφιση» την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, η Ένωση αναφέρει ότι «στο ευρύτερο πλαίσιο της ανασφάλειας δικαίου και της αβεβαιότητας που διατρέχει την ελληνική πραγματικότητα ακόμα και για τα αυτονόητα, δεν είναι μικρό πράγμα ότι ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την μη έκδοση των 8 εκζητούμενων στρατιωτικών από την Τουρκία». Η αυτοαναίρεση από την τουρκική κυβέρνηση των βασικών εγγυήσεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου (μη δίκαιη δίκη, κίνδυνος βασανιστηρίων και εξωδικαστικής θανάτωσης, πιθανή επαναφορά της θανατικής καταδίκης), αλλά και η κατάσταση στο πεδίο, δεν επέτρεπαν καμία άλλη έκβαση της δίκης, σημειώνει η Ένωση και προσθέτει το ερώτημα:

«Γιατί όμως φτάσαμε σε αυτό το θρίλερ διαδικασίας και αναμονής, ψιθύρων και μεθοδεύσεων; Για μία υπόθεση που αναφορικά με την κατάσταση στην Τουρκία ήταν ξεκάθαρη;»

Ακόμη, σημειώνει ότι «χαιρετίζει με ανακούφιση την απόφαση αυτή και τον δικαιοκρατικό της προσανατολισμό. Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εδώ» και προσθέτει: «Το αίτημα ασύλου των 8 συζητείται σε δεύτερο βαθμό, ενώ πολυάριθμες παρόμοιες υποθέσεις Τούρκων που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα περιμένουν τη σειρά τους. Ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική Δικαιοσύνη να συμβάλουν ώστε να μπει φρένο στην συνεχή εμβάθυνση του αυταρχισμού στην γείτονα. Θα τα καταφέρουμε;».

Νέο αίτημα των Τούρκων

Στο μεταξύ, για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών έστειλε αίτημα χθες η Άγκυρα.

Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε και δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, που καταζητούνται από την Αγκυρα σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους το νέο αυτό αίτημα θα πρέπει να εξεταστεί, ενώ θα πρέπει να εμπεριέχει νέα στοιχεία και κατηγορίες.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε χθες για την μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στη γείτονα δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης.

Με απλά λόγια ο Άρειος Πάγος που απέρριψε το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών, δεν έκρινε αν είναι πράγματι πραξικοπηματίες οι οκτώ, αλλά βασίστηκε στο ότι αν εκδίδονταν στη γείτονα, δεν θα είχαν δίκαιη δίκη, θα υφίσταντο βασανιστήρια και θα κινδύνευε και η ζωή τους.

Πάντως σύμφωνα με νομικούς κύκλους το νέο αίτημα θα εξετασθεί και πάλι από την ελληνική δικαιοσύνη.