Επιμέλεια: Άννα Κωνσταντουλάκη

Είναι ήρεμος, αλλά και ζωηρός, του αρέσουν τα χάδια και τα παιχνίδια, κάνει εξερευνήσεις σε όλο το σπίτι, με τις καταστροφές έχει την καλύτερη σχέση και με το φαγητό επίσης. Μπορεί να είναι λίγο σαματατζής αλλά η παρουσία του... διώχνει το άγχος.

Η δημοσιογράφος Άννα Παπαδοκωστάκη-Δανδουλάκη μάς γράφει την ιστορία του έξυπνου και αγχολυτικού γάτου της οικογένειας, του Ίντι:

“Αποκτήσαμε τον Ίντι, τον Μάιο του 2015... Αν και πάντα μου άρεσαν οι γάτες και είχαμε γάτες στο πατρικό μου σπίτι, εγώ δεν είχα σκεφτεί ποτέ να έχω στο δικο μου σπίτι, γιατί ένα ζώο συνεπάγεται, φροντίδα, και όπως ξέρεις στη δουλεια μας με δυσκολία φροντίζουμε ακόμα και τους εαυτούς μας. Αλλα, “ποτέ μη λες ποτέ”. Ο γιος μας απαιτούσε κατοικίδιο και μεταξύ σκύλου ή γάτας, αποφασίσαμε να μεγαλώσουμε ένα γατάκι… και δεν το έχουμε μετανιώσει.

Όταν τον πήραμε, ήταν 40 ημερών. Μας τον έδωσε ένα ζευγαρι δασκάλων που φρόντιζε πολλά αδέσποτα γατιά.

Τον είχαν ονομάσει Indigo, γιατί είχαν διακρίνει σ’ αυτόν μια ιδιάιτερη συμπεριφορά και νοημοσύνη! Εμεις τον λέμε Ιndy αλλά και Ντιντή και Ρου-Ρου! Το τελευταιο, γιατί μας χαιρετά με ένα νιαούρισμα-γουργούρισμα.

Ο γάτος μας είναι κατ’ αρχάς έξυπνος, υπακουει σε οδηγίες «έλα», «πάμε», “κατέβα από εκεί”, “φύγε” κλπ. Είναι συνεπής με την καθαριότητά του, είναι πολύ χαδιάρης –όταν θέλει- παιχνιδιάρης-επίσης όποτε θέλει- και αχόρταγος! Αν ήταν ελεύθερος, θα είχε εξερευνήσει όλη την πόλη.

Πως τα πάει με τις καταστροφές; Μόλις χθες τρύπωσε στην ντουλάπα του μπάνιου και τα γκρέμισε όλα κάτω, από το πιστολάκι για τα μαλλιά μέχρι τα τσιμπιδάκια! Εχει καταστρέψει τέσσερις καρέκλες, τις κουρτίνες και πολλά ρούχα…. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει… Είναι αγόρι, θα του κάνω μανικιούρ;

Το καλύτερο παιχνίδι του είναι τα μπαλάκια από αλουμινόχαρτο και η χειροκίνητη σκούπα για τη σκόνη. Μπορεί να παίζει όλη μέρα με ένα αμύγδαλο, ένα φασόλι ή ένα φτερό που φέρνει από τη βεράντα. Όλα τα παιχνίδια που του είχαμε πάρει κατά καιρούς τα εξαφάνισε. Χαθηκαν και δεν βρέθηκαν ποτέ! Του αρέσει επίσης να παίζεις μαζί του με τα χέρια, και να τα δαγκώνει ελαφρά. Όταν το πράγμα ξεφύγει βγάζει …νύχια και αυτά πονάνε!

Δυστυχώς ο Ίντι δεν έχει επαφές με αλλα ζώα, γιατί μένουμε σε διαμέρισμα. Από το μπαλκόνι κοιτά το σκυλάκι του κάτω ορόφου. Έχει πλάκα, όταν βλέπει περιστέρια και αρχίζει να κινείται σαν πούμα για να τα αιφνιδιάσει, ενώ παράλληλα τρίβει τα δόντια του!

Δεν έχει καλή σχέση με τα έντομα τα οποία κυνηγά. Όταν επαναλάβουμε γρήγορα το όνομα του ξέρει ότι υπάρχει στο σπίτι κουνούπι ή καμιά νυχτοπεταλούδα και “σκανάρει” το ταβάνι και τους τοίχους για να το βρει. Και το βρίσκει.

Αυτό το γατί δεν θυμώνει, ό,τι και να του κάνεις…Φοβάται όμως πολύ την ηλεκτρική σκούπα. Μόλις δει κάποιον απλώς να την αγγίζει, τρέχει να κρυφτεί στο πατάρι και μένει κρυμμένος όλη μέρα!

Φοβάται τους ξένους, όχι όμως αν μπουν στο σπίτι συνοδευόμενοι από μέλος της οικογένειας.

Ηρεμεί με τα χάδια και τις σιγανές κουβέντες. Του αρέσει να του μιλάμε, μας κοιτά και νιαουρίζει.

Ο γάτος μας μάς κάνει να γελάμε συνεχώς, ειδικά όταν τρέχει σε βρεγμένο πάτωμα, όταν καμπουριάζει τη ράχη του και ορθώνει το τρίχωμα του για να…τσακωθεί, όταν μας «επιτίθεται» και φεύγει γρήγορα.

Η παρουσία του Ίντι είναι αγχολυτική, γιατί, αν και είναι ζωηρό, είναι ήρεμο ζώο.. Από την άλλη πλευρά όμως, έχει περιορίσει τη ζωή μας, γιατί δεν μπορούμε να τον πάρουμε μαζί μας σε διακοπές ή εκδρομές. Οταν χρειαστεί τον αφήνουμε στον κτηνίατρό του…”.