Τέσσερις σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν χθες το πρωί την κεντρική Ιταλία, ξυπνώντας μνήμες από τις περσινές φονικές μέρες του Εγκέλαδου, οπότε ισοπεδώθηκαν ολόκληρα χωριά.

Την ίδια στιγμή το χιόνι ξεπερνά σε πολλές περιοχές το ένα μέτρο και φράζει τις εισόδους σπιτιών. Κάτοικοι της περιοχής της πόλης Λ’ Άκουιλα επιχειρούν, παρά το χιόνι και τον πάγο, να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και να μεταβούν σε ασφαλέστερα κτίρια.

Οι τέσσερις δονήσεις με την πρώτη μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να σημειώνεται στις 10:25 (τοπική ώρα) με επίκεντρο το Μοντερεάλε της Άκουιλα με εστιακό βάθος 9,2 χλμ. 

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή ακόμα και στη Ρώμη, τη Φλωρεντία, τη Νάπολη και την Εμίλια Ρομάνια. Μάλιστα, δεν ήταν λίγα τα κτίρια της ιταλικής πρωτεύουσας που εκκενώθηκαν προληπτικά. 

Η δεύτερη μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 9,1 χλμ. σημειώθηκε στις 11:14 και πάλι στην περιοχή της Άκουιλα, αλλά είχε επίκεντρο το Καπιτινιάνο, το οποίο πλήττεται από σφοδρές χιονοπτώσεις που δυσκολεύουν το έργο των διασωστών και δυσχεραίνουν τις συνθήκες για τους κατοίκους. 

Η τρίτη δόνηση καταγράφηκε στις 11:25 στο Πιτζόλι της Άκουιλα με μέγεθος 5,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 8,9 χλμ. Τέσσερις ώρες μετά, στις 14:33 το έδαφος άρχισε και πάλι να τρέμει όταν δόνηση μεγέθους 5,1 καταγράφηκε. 

Τα τηλεφωνικά κέντρα της πυροσβεστικής πήραν φωτιά με δεκάδες κλήσεις τρομοκρατημένων πολιτών να ζητούν πληροφορίες και βοήθεια, ενώ πολλά ήταν τα σχολεία που εκκενώθηκαν. 

Από τις νέες σεισμικές δονήσεις κατέρρευσε το καμπαναριό της εκκλησίας του Σαντ Αγκοστίνο στο Αματρίτσε, ενώ καλύφθηκαν με χιόνι τα συντρίμμια των κτιρίων που έχουν απομείνει στην περιοχή, μετατρέποντάς το σε χωριό-φάντασμα. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της πυροσβεστικής δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια, αλλά σε κάθε περίπτωση σημειώνονται έλεγχοι με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και ελικόπτερα που απογειώθηκαν λίγη ώρα μετά τη σεισμική δραστηριότητα. 

Βέβαια, οι επιχειρήσεις βρίσκουν σημαντικά εμπόδια εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, με την Πολιτική Προστασία να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για χιονοστιβάδες. «Η έκτακτη κατάσταση δεν αφορά στο σεισμό, ούτε στις ζημιές, αλλά κυρίως στο χιόνι. Δεν αρκούν τα εκχιονιστικά. Υπάρχουν περιοχές που έχουν εγκλωβιστεί με χιόνι που φτάνει τα δύο μέτρα», δήλωσε ο δήμαρχος του Αματρίτσε, Σέρτζο Πιρότζι. 

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Ρώμη, ενώ, όπως και για τους προηγούμενους, δεν έχει αναφερθεί ακόμα κάποια απώλεια ζωής ή τραυματισμός.

Ντόμινο δονήσεων

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ενδεχόμενο ντόμινο δονήσεων που καταγράφεται από τον περασμένο Αύγουστο στην κεντρική Ιταλία έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό του Αματρίτσε.

Ο Αντρέα Μπίλι από το Ινστιτούτο Γεωλογίας (Igag-Cnr) εξήγησε πως είναι ακόμα νωρίς να πει κανείς με βεβαιότητα ότι πρόκειται για το ίδιο ρήγμα που συγκλόνισε τη χώρα στις 24 Αυγούστου, αλλά πρόσθεσε πως «σίγουρα θα υπάρξουν νέες δονήσεις τις ερχόμενες ώρες η ένταση των οποίων δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί».

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Γεωλόγων, Φραντσέσκο Πεντούτο,  τόνισε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για να πούμε ότι (οι δονήσεις) θα σταματήσουν». Μάλιστα, ο ειδικός υπενθύμισε όσα συνέβησαν κατά το φονικό σεισμό της Άκουιλα το 2009, όπου «σε εκείνη την περίπτωση η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε με μία ισχυρή δόνηση μεγέθους 6,3 ρίχτερ».