Τι θυμήθηκε ο Τραμπ...

Κλιμάκωσε χθες την αντιπαράθεσή του με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ο Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τους, για πρακτικές που θυμίζουν όπως χαρακτηριστικά είπε, τη ναζιστική Γερμανία. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε λίγο μετά «σαστισμένος» από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ένα θρίλερ βρίσκεται σ’ εξέλιξη στην Αγγλία, καθώς εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ο πρώην πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών MI6 που φέρεται να έδωσε τα στοιχεία για το ροζ βίντεο του Ντόναλντ Τραμπ στη Μόσχα. Θυμίζω την πρόβλεψή μου πως το επόμενο διάστημα θα είναι... ενδιαφέρον.

Επιμένει το ΔΝΤ για τα πλεονάσματα

Εφικτή παραμένει ακόμη και σήμερα παρ’ όλες τις καθυστερήσεις η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο το Ταμείο εμμένει στις θέσεις του σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις, το ΔΝΤ συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που είχε απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση για την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα, τόσο για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, όσο και για το πότε θα δημοσιοποιηθεί η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Όπως διευκρίνισε, το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τόσο την έκθεση βιωσιμότητας, όσο και τον απολογισμό του προγράμματος, αλλά και τα ευρήματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4. Πάντως απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα πιεστικές και επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Συμπλήρωσε δε ότι για το λόγο αυτό δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Ράις επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μη χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων. Στην αντίθετη περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα αποφασιστεί ότι πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, υποστήριξε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, παραπέμποντας στο γνωστό άρθρο του Πολ Τόμσεν.

ΚΙ ΑΥΤΟ

Το είδαμε κι αυτό στα χρόνια που αυτή η χώρα βρίσκεται στον... σκληρό πυρήνα (τρομάρα μας) των χωρών -μελών της ευρωζώνης. Οι πρόσφυγες να μοιράζουν φαγητό σε άστεγους και άπορους Ελληνες!

Η... ΑΛΛΑΓΗ

Ενας - ένας εγκαταλείπουν το βυθιζόμενο σκάφος του ΔΟΛ (Οργανισμός Λαμπράκη) δημοσιογράφοι και τεχνικοί. Και να φανταστείτε πως κάποτε οι εργαζόμενοι σ’ αυτό το “μαγαζί” απαιτούσαν να... τους κάνουν αέρα με ειδική βεντάλια οι άλλοι... Πώς αλλάζουν οι καιροί...

ΣΤΟΝ ΑΝΤ1

Πήγε ο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 (βγαίνει τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου) και φεύγει από το δελτίο ειδήσεων η Μαρία Χούκλη, για την οποία κάποιοι ανόητοι έγραψαν πως θα πολιτευθεί με τη ΝΔ!

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα...

Θα μείνει στο κανάλι και σύντομα θα βγει με δική της εκπομπή.

Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ

Πάλι καλά που τώρα ο ΣΕΒ (στο εβδομαδιαίο του δελτίο) διαπιστώνει πως το μεσαίο νοικοκυριό δεν τα βγάζει πια πέρα. Διαπιστώνουν όμως οι Ελληνες βιομήχανοι και κάτι άλλο. Πως οι νοικοκυραίοι στην Ελλάδα ρευστοποιούν την περιουσία τους για να ζήσουν.

Τους καλωσορίζουμε στην ελληνική πραγματικότητα...

ΠΑΛΙ;

Κάνουμε πάλι το... παλικαράκι στους δανειστές ή η ιδέα μου είναι; Πάντως αμφιβάλλω αν αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αντέχει να ψηφίσει άλλα μέτρα με οποιοδήποτε πρόσχημα...

Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι αλλά και παλιοί του μαθητές αποχαιρέτησαν χθες τον συνταξιούχο καθηγητή Φυσικής και για πολλά χρόνια λυκειάρχη Γιάννη Γωνιωτάκη.

Τον αποχαιρέτησαν με σεβασμό αναγνωρίζοντας όλοι το φωτεινό και σεμνό πέρασμά του απ’ αυτή τη ζωή, στην οποία μόνο προσέφερε. Προσέφερε ήθος, εντιμότητα, ευπρέπεια, γνώσεις, αλλά και στην στήλη αυτή, όποτε συναντούσε τον γράφοντα, την μόνιμη αγωνία του για την τύχη της χώρας.

Εχοντας ο ίδιος εκπληρώσει στο ακέραιο το χρέος του προς την πατρίδα, επέμενε (και σωστά) πως μόνο η βελτίωση της εκπαίδευσης και η αληθινή μόρφωση θα μπορούσε ν’ αλλάξει τη ροή των πραγμάτων, όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Ευτυχώς που ο σοφός και ανιδιοτελής δάσκαλος θα είναι πάντα στη σκέψη μας.

ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ

Μου γράφει παρατηρητικός αναγνώστης:

“Στην οδό Φοίνικος (Μασταμπά), η οποία ξεκινάει από κομμωτήριο στη λεωφ Α. Παπανδρέου (πρώην Ακαδημίας), ο πρώτος δρόμος μετά το φανάρι Πλ. Νικαίας έχει 4 μεγάλες λακκούβες και 4 μικρές στις οποίες πέφτουμε αναγκαστικά λόγω στενότητας δρόμου. Μην κάνουν όμως σαμαράκια καλύβοντάς τις όπως έκανε πρόπερσι το προηγούμενο συνεργείο που ήρθε εκεί!

Στην οδό Πιτσουλάκη, 200μ από τη λεωφόρο Κνωσού, πριν το round about οδού Σκεπετζή & Κλεάνθη, δύο λάκκοι 20 εκ. πλάτος και 20 εκ. βάθος! Αλίμονο και πέσει ρόδα δικύκλου! 500μ. πιο κάτω, στην οδό Ξάνθου, έγινε καθίζηση οδοστρώματος αλλά και κατολίσθηση. Είδα σήμανση και ελπίζουμε να φτιαχτούν σύντομα. Ελπίζω να τα δείξουν οι δημοσιογράφοι μήπως φτιαχτούν νωρίτερα.

Κάτω από το Κομμένο Μπεντένι επισκεύασε τους κυβόλιθους ο εργολάβος πολύ καλά πέρυσι. Γιατί δεν έκανε το ίδιο με τους κυβόλιθους της λεωφ. Πλαστήρα μπροστά από το πολιτιστικό που έχουν ακάλυπτους αρμούς και προεξέχουν οι αιχμηρές γωνίες των κυβόλιθων;”

Η ΕΚΚΛΗΣΗ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε χθες την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ενωμένη ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο με τη Βρετανία, στη διάρκεια μιας επίσκεψής της στο Λουξεμβούργο.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ

Αισιόδοξοι (χωρίς όμως να προκύπτει από δεδομένα) για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εμφανίστηκαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, αλλά δεν είπαν κάτι συγκεκριμένο για το πότε θα κλείσει ούτε για το πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα, ενώ ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε την πρόθεση της κομισιόν να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η παρουσία του λειτουργεί καθησυχαστικά για τις υπόλοιπες χώρες. Μπορεί και οι δύο να εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο κανείς δεν έδωσε σαφή απάντηση για το πότε θα κλείσει, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μάλιστα, να σημειώνει ότι δεν μπορεί να πει αν θα κλείσει τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, αφού σε έναν διάλογο με πολλούς «παίχτες» είναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν.

Η ΕΔΕ

Μια ΕΔΕ που αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο στη ΔΕΠΤΑΗ με αφορμή τα πορίσματα των επιθεωρητών δημοσίων έργων για την πολύκροτη υπόθεση του Πολιτιστικού θα γίνει ή την έφαγε η μαρμάγκα;

Εχει ενδιαφέρον να μας απαντήσει η δημοτική Αρχή για τους λόγους της καθυστέρησης...

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ

Εγκατέλειψε όπως φαίνεται ο Γιώργος (Παπανδρέου) το “μοναχικό” του πείραμα και επιστρέφει στο “μαντρί”. Μετά από τυπική (είχαν προηγηθεί συζητήσεις) 45λεπτη συνάντηση με τη Φώφη, ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη! Δηλαδή, θα συνυπάρξει με τον Βενιζέλο;

Θα δούμε...

ΕΦΥΓΕ

Γενναίος και όρθιος ώς το τέλος, όπως ακριβώς ο ίδιος είχε επιλέξει από την φιλοσοφική θεώρηση που είχε για τη ζωή, έφυγε χθες (κηδεύεται σήμερα) ένας από τους κορυφαίους συνεργάτες της “Π”, ο γνωστός και αγαπητός στην ηρακλειώτικη κοινωνία Κώστας Δάκας. Με τη μαχητική και άψογη πέννα του στάθηκε από τα πρώτα του βήματα στην αρθρογραφία, αταλάντευτος υπερασπιστής της Δημο- κρατίας και αδυσώπητος πολέμιος της αδικίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ευαίσθητος, ανήσυχος πάντα και ώς το τέλος της ζωής του ενεργός πολίτης, ξάφνιαζε ακόμη και τους πιο στενούς του φίλους, όταν άφηνε τη σκέψη του να ξεχύνεται στα... μονοπάτια του ρομαντισμού και της φιλοσοφίας. Υπόδειγμα ανθρώπου, είναι βέβαιο ότι θα λείψει όχι μόνο στην οικογένειά του αλλά και σε όλους όσοι τον γνώρισαν.

Καλό σου ταξίδι αγαπημένε φίλε.