Ηράκλειο 17 Δεκ. 2016

Δήμαρχο Ηρακλείου: Λαμπρινό Β.,

Αγίου Τϊτου 1, 71201 Ηράκλειο

Κύριε Δήμαρχε

Σας αναφέρω παρακάτω περιστρατικό που συνέβη στις 16/12/2016 και ώρα 3μ.μ. στη διακλάδωση Ιωνίας και Παπανδρέου.

Τέσσερις (4) δημοτικοί αστυνομικοί κατελόγιζαν παράβαση στη διάβαση πεζών στο ύψος του ζαχαροπλαστείου Αϊφελ. Καθ’ ον χρόνο κατελόγιζαν την μια μπροστά στο Ζαχαροπλαστείο, πήγα να πάρω το αυτοκίνητό μου αφού (είμαι μόνιμος κάτοικος στον αριθμό 22) είχα παρκάρει προσωρινά λόγω προβλήματος στην περιοχή σε θέματα στάθμευσης στην απέναντι μεριά του δρόμου. Ο δημοτικός αστυνομικός δεν μου το επέτρεψε, οπότε μου βεβαίωσε την παράβαση και δέχτηκα την κλήση αδιαμαρτύρητα.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι το αναγραφόμενο παραπάνω, αφού θεωρώ τον εαυτό μου έναν πολίτη με τις ελάχιστες έως μηδενικές “κακές συμπεριφορές” στις συναλλαγές μου και σχέσεις με Υπηρεσίες και θεσμούς και συμπολίτες μου.

Να προσθέσω δε την απάντηση της κοπέλας δημοτικού αστυνομικού σε αντίδραση του παραβάτη, ιδιοκτήτη ζαχαροπλαστείου: “Κοίταξε να δεις, μη μιλάς γιατί από αύριο θά ‘μαι συνέχεια εδώ”.

Στοις 17/12/16 και περί ώρα 14.00 αστυνομικοί ήλθαν πάλι στο ίδιο σημείο και έγραψαν παραβάτες και στις άλλες τρεις διαβάσεις πεζών που... κατά λαθος δεν είχαν καταλογισθεί την προηγούμενη.

Προς στιγμή σκέφτηκα ότι ζω στο άντρο της παραβατικής συμπεριφοράς σε θέματα Κ.Ο.Κ. σε μια ήσυχη γειτονιά με ζωντάνια όπου μόνο εμείς παραβαίνουμε και κανένα άλλο σημείο της πόλης μας.

Είστε ένας έγκριτος νομικός γνώστης των παραπάνω θεμάτων... Εγώ ένας πολίτης και δημότης της πόλης που ακούω κάθε φορά τους αξιματούχους της Τοπικής αυτοδιοίκησης στις εκλογές να μας λένε ότι θα λύσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας και με τρόπο αποτελεσματικό και δίκαιο, και στην πορεία σε βάθος χρόνου να ξεχνιώνται...

- Πώς να μην απαξιώσω τους θεσμούς του κράτους όταν στην πόλη συμβαίνουν μεγαλύτερα “εγκλήματα” και τα όργανα να μην φαίνονται;

- Μόνιμο παρκάρισμα και διπλό μάλιστα στη μεγάλη Εβανς.

- Μόνιμο παρκάρισμα καινούργια Πόρτα και κάτω από την πύλη.

- Μόνιμο παρκάρισμα Βαλιδέ Τζαμί με τα taxi.

- Στάθμευση σε όλο το Ηράκλειο σε διαβάσεις πεζών αλλά και το σπουδαιότερο διαβάσεις ΑμΕΑ.

- Μόνιμο παρκάρισμα σε δρόμους του Ηρακλείου όπου απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση.

Επίσης, το αίσχος με τα αντικείμεαν στους δρόμους “Παρακαλούμε εξυπηρέτηση πελατών”, “Απαγορεύεται η στάθμευση”.

- Οι κίτρινες γραμμές με άδεια του Δήμου που δεν ξέρουμε με ποιό τρόπο δίνονται για “να φορτοεκφορτώνουν” λέει οι επαγγελματίες!

Και τι μένει για μένα που πληρώνω 265 ευρώ τέλη, κι αν μπορούσα να παίρνω το αυτοκίνητό μου στο δωμάτιό μου.

Είναι δύσκολο μια στις τόσες κάποιο όργανο να κάνει μια βόλτα για να πει σ’ αυτούς τους αναιδείς που βάζουν παράνομα εμπόδια στο δρόμο να τα βγάλουν;

Πάνω σ’ αυτό έχω απόφαση του Συνήγορου του Πολίτη που ορίζει ρητά ότι όλα αυτά απαγορεύονται και πρέπει να γίνονται συστάσεις από τους Δήμους και να επιβάλλονται πρόστιμα σε μη συμμόρφωση.

Είναι όντως μια δύσκολη πόλη το Ηράκλειο, αλλά μην την κάνουμε χειρότερη...

Υπάρχει όντως πρόβλημα ελεγκτικών οργάνων και αστυνομικών, αλλά οι υπεύθυνοι έχουν την δυνατότητα να προγραμματίσουν και να λειτουργήσουν προληπτικά και όχι να λειτουργούην “χαρατσίστικα” ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή που και το 1 ευρώ έχει μεγάλη αξία.

Τελειώνοντας, πιστεύω ότι εκφράζοντας μια πολύ μεγαλύτερη μερίδα δημοτών και απλών ανθρώπων που είναι συνεπείς σ’ όλες τους τις υποχρεώσεις, θα δείτε με κατανόηση το θέμα για μια πόλη, που όλοι θέλουμε να έχουμε... Τόσο όμορφη και σπουδαία όσο και η “ιστορία” της.

Σας ευχαριστώ

Μαυραντωνάκης Γιώργος

συνταξιούχος ΕΛΤΑ, λ. Ιωνίας 22 Ηράκλειο

Κοινοποίηση: κ. Εισαγγελέα Ηρακλείου, ΜΜΕ (ραδιόφωνο, TV, Εφημ., Διευθυντή Τροχαίας Ηρ., Προϊστάμενο Δημοτ. 

Αστυνομίας Ηρακλ., Εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” Ηρακλείου