Το μυθιστόρημα του Ηρακλειώτη ηθοποιού και συγγραφέα Γιώργου Ηλιάδη «Τα δύο πουγκιά», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, 23 Γενάρη, στις 8 το βράδυ, στο Πολύκεντρο Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 4).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει θεατρικά δρώμενα:

Ζαχαρίας Κατσακός, ποιητής-κριτικός λογοτεχνίας, Γιώργος Ηλιάδης, ηθοποιός-συγγραφέας.

Μιλά για το βιβλίο ο Χρήστος Τσαντής, συγγραφέας-σύμβουλος ψυχικής υγείας.

Προβολή βίντεο, βασισμένο στα γεγονότα που περιγράφει το βιβλίο: Η ζωή στη Σμύρνη - η εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρασία στο Ηράκλειο - η κατοχή στο Ηράκλειο, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η ζωή…

Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Το βιβλίο

Τα δύο πουγκιά είναι ένα κινηματογραφικό μυθιστόρημα με ολοζώντανους διαλόγους. Μια περιήγηση στη ζωή δύο οικογενειών που είδαν τις σχέσεις τους να δοκιμάζονται με φόντο το καμίνι των γεγονότων του 20ου αιώνα.Ο Γιώργος Ηλιάδης με το δικό του ιδιαίτερο, αλλά και πρωτότυπο αφηγηματικό λόγο μας μεταφέρει μέσα στην καρδιά των ταξιδιών που περιγράφει, από τον Ατλαντικό Ωκεανό ως το Αιγαίο, και από το μακρινό Μπουένος Άιρες έως το Βενεράτο και το Ηράκλειο της Κρήτης. Από τα μεγάλα γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο, έως την περιπετειώδη καθημερινότητα δύο απλών οικογενειών. Με μαεστρία, χιούμορ και ευφάνταστες σκηνές μας χαρίζει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα. Γεγονότα του αιώνα που πέρασε, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, τα ταξίδια των μεταναστών στη μακρινή Αργεντινή και στις Η.Π.Α., η Μάχη της Κρήτης, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Γιάλτα, ο Εμφύλιος, η δικτατορία, παρουσιάζονται με γλαφυρότητα και αμεσότητα.

Ο συγγραφέας ταξιδεύει στις θάλασσες της ψυχή μας. Με «όπλο» του τη σάτιρα, την αλληγορία και την ιδιαίτερη γραφή του, καταφέρνει να κεντρίσει τον αναγνώστη και να τον κάνει συνταξιδιώτη του αναζητώντας… τα δύο χαμένα πουγκιά.





“Δεύτερη δεν το ξανακάνω εκτός κι αν μ’ αναγκάσετε”

Ο Γιώργος Ηλιάδης σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Γεννήθηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1957. Σπούδασα θέατρο. Το παράτησα όμως, για βιοποριστικούς λόγους. Εσείς, που ψάχνετε να δείτε αν το κουδούνι του σπιτιού μου γράφει: “συγγραφέας”, θ’ απογοητευτείτε, διότι δεν είμαι. Μια φορά έκανα το σφάλμα, αφού με τσίμπησε ο οίστρος… δεύτερη δεν το ξανακάνω, εκτός κι αν με αναγκάσετε».