Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Σ’ ένα απέραντο «ναρκοπέδιο» από λακούβες, σκασίματα δρόμων και θρυμματισμό της ασφάλτου έχει μετατραπεί όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Ηρακλείου, μετά την επέλαση της πρωτοφανούς (για τα τοπικά δεδομένα) σε σφοδρότητα χιονόπτωσης, που συνδυαστικά με το πολικό ψύχος προκάλεσε τεράστια προβλήματα. Ο Δήμος Ηρακλείου με ανακοίνωση του ζητά τη βοήθεια των δημοτών, προκειμένου να αναφέρουν τα προβλήματα που εντοπίζουν, καθώς είναι τόσα, που δεν μπορούν να τα καταγράψουν μόνες τους οι δημοτικές υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2813 - 409409 και 2813 - 409834 , προκειμένου να αναφέρουν στις δημοτικές υπηρεσίες τις βλάβες του οδοστρώματος, και τα επικίνδυνα σημεία στα οποία απαιτείται άμεση αποκατάσταση. Επίσης στο app store ή στο googleplay στην εφαρμογή “Δημότης Ηρακλείου” ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δηλώσει τη βλάβη στο οδόστρωμα, να επισυνάψει σχετική φωτογραφία και να αναφέρει την ακριβή τοποθεσία. Τέλος ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να στέλνει e-mail στο [email protected]Όλα τα συνεργεία στους δρόμους

Είναι ασύλληπτο το μέγεθος των προβλημάτων που καταγράφονται σε όλη την έκταση του οδικού δικτύου του Δήμου, τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος προσθέτει ότι “λόγω της κατάστασης που επικρατεί όλα τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου είναι στους δρόμους. Υπάρχουν χιλιάδες διάσπαρτοι «κρατήρες», τόσο στις κεντρικές οδικές αρτηρίες όσο και στους περιφερειακούς δρόμους της πόλης. Το μέτωπο των προβλημάτων είναι τεράστιο, και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατό καλύτερα. Οι χιονοπτώσεις που κάλυψαν όλους τους δρόμους της πόλης συρρίκνωσαν τα υλικά της ασφάλτου στα σημεία που ήταν αποδιοργανωμένη, με αποτέλεσμα με την πρώτη πίεση που δέχτηκε από το πρώτο αυτοκίνητο που πέρασε, να θρυμματιστεί και να σχηματιστούν μικρών και μεγάλων διαστάσεων λακκούβες, κάποιες από τις οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες όχι μόνο για τους οδηγούς των οχημάτων και ειδικά των μηχανών, αλλά και για τους πεζούς. Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, “αυτό το οποίο γίνεται σ’ αυτή τη φάση είναι μια προσπάθεια να καλυφθούν οι επικίνδυνες λακκούβες, ούτως ώστε σε επόμενη φάση να γίνουν καλύτερα ασφαλτικά και να έχουμε πλήρη αποκατάσταση του οδοστρώματος. Έχουμε ήδη αγοράσει «ψυχρό» υλικό το οποίο χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε τα σκασίματα και τις λακκούβες των δρόμων, ενώ παράλληλα προχωρά και μια μεγάλη εργολαβία για την αποκατάσταση των ασφαλτικών προβλημάτων”.

Επίσης, βρίσκεται σε διαδικασία εγκρίσεων μια νέα πολύ μεγάλη εργολαβία για νέες ασφαλτοστρώσεις που εκτιμάται ότι θα τρέξει προς το τέλος του 2017 ή αρχές του 2018. Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, ο ίδιος αναμένει με μεγάλη αγωνία την έκβαση μιας πολύ σημαντικής πρότασης χρηματοδότησης που έχει καταθέσει ο Δήμος Ηρακλείου, η οποία προβλέπει την εγκατάσταση ειδικών αισθητήρων σε δημοτικά οχήματα οι οποίοι θα καταγράφουν την ποιότητα του οδοστρώματος. Οι αισθητήρες αυτοί πρακτικά θα “σκανάρουν” το οδικό δίκτυο και θα αποτιμούν την κατάσταση του. Ανάλογα με το μέγεθος των προβλημάτων που εμφανίζει, ο κάθε δρόμος, ο αισθητήρας θα δίνει μια χρωματική ένδειξη η οποία ουσιαστικά θα αποτιμά το μέγεθος της βλάβης που παρουσιάζει ακόμα και αν αυτό δεν έχει γίνει ακόμα ορατό. Με τον τρόπο αυτό, τονίζει ο κ. Αναστασάκης, θα έχουμε μια αυτόματη ιεράρχηση των προβλημάτων του οδικού δικτύου και θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Όπως σημειώνει ο ίδιος, στις προθέσεις του Δήμου είναι, ακόμα και εάν δεν εγκριθεί η πρόταση που έχει καταθέσει, η παρέμβαση αυτή να χρηματοδοτηθεί με ίδιους πόρους.