Τρεις στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις είδαν τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται κατά την περίοδο των εορτών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του ΙΝΕΜΥ της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Από την μείωση εξαίρεση δεν αποτέλεσε ούτε η Κρήτη, καθώς σύμφωνα με την ίδια έρευνα η μείωση στο νησί μας φέτος ξεκίνησε από το -10% για να φθάσει στο - 21-30%,σε σχέση με το 2015.

Ειδικότερα σύμφωνα με τους Εμπορικούς Συλλόγους στο Ηρακλείο η μείωση ήταν -11-20%, στα Χανιά επίσης -11-20%, στη Σητεία, την Ιεράπετρα - ≤10% όπως και στο Ρέθυμνο.Η μεγαλύτερη μείωση σύμφωνα με την έρευνα σε 83 περιοχές της χώρας σημειώθηκε στον Αγιο Νικόλαο που εκτοξεύθηκε στο - 21-30%.

Η πτώση του τζίρου, σύμφωνα με τους εμπόρους, οφείλεται στη συνεχή μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών, στην αύξηση των φόρων και στην καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης.

Tρεις στις τέσσερις (76%) επιχειρήσεις παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα τζίρου από τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρονιάς, περίπου μία στις πέντε (17%) κατέγραψε αμετάβλητο κύκλο εργασιών και το 7% των επιχειρήσεων σημειώνει το 2016 τζίρο μεγαλύτερο από τον περυσινό.

Επιπλέον, το 28% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι η μείωση ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 40%, το 12% σε ένα εύρος μεταξύ 31% και 40% ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες ισοκατανέμονται οι απαντήσεις με ένα ποσοστό που αγγίζει το 20%. Ουσιαστικά 4 στις 10 επιχειρήσεις που είχαν μείωση πωλήσεων φαίνεται να χάνουν πάνω από 30% του τζίρου τους μέσα σε έναν χρόνο, τη συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς.

Οι έμποροι σε ποσοστό 62% θεωρούν ότι η καλύτερη περίοδος, όσον αφορά στην αγοραστική κίνηση, ήταν οι μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, η παραμονή και η προπαραμονή των Χριστουγέννων αναφέρονται από το 42%, ως οι ημέρες με την καλύτερη επίδοση, ωστόσο το 40% δήλωσε ότι όλες οι ημέρες κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα.

Στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης το ποσοστό των καταστημάτων που σημείωσε μειωμένες πωλήσεις ανέρχεται στο 88%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό πτώσης του κύκλου εργασιών εμφανίζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων (58%), καθιστώντας τον συγκεκριμένο τομέα ως τον ανθεκτικότερο του εμπορίου.

«Ελπίζουμε πως οι 50 ημέρες των χειμερινών εκπτώσεων με συνολικό τζίρο 5,4 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα μπορέσουν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος του χαμένου τζίρου από τα 4 δισ. ευρώ, των 15 ημερών της εορταστικής περιόδου, που δυστυχώς δεν δικαίωσε, για άλλη μια χρονιά, τις αρχικές προσδοκίες του εμπορικού κόσμου» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

«Το 2017 ξεκίνησε με αντιφατικές συνθήκες, δεδομένα προβλήματα και 17 μεγάλες αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό που επηρεάζουν την καθημερινότητα χιλιάδων συναδέλφων μας. Ωστόσο, ευελπιστούμε πως ο δυναμικός χαρακτήρας της ελληνικής αγοράς, η ευελιξία των Ελλήνων εμπόρων και το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών θα αποτελέσουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την αναστροφή της υφιστάμενης αρνητικής συγκυρίας» πρόσθεσε.