Ο δράστης της επίθεσης με 39 νεκρούς σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης την νύχτα της Πρωτοχρονιάς φέρεται, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, να έχει ταυτοποιηθεί ως Ουζμπέκος και μέλος της ISIS.

Υπήρξε σύγχυση ως προς την ταυτότητα του δράστη, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος, με δημοσιεύματα να αναφέρουν αρχικά ότι ήταν Κιργίζιος και στη συνέχεια Ουιγούρος από την Κίνα.

Όπως υποστήριξαν χθες εφημερίδες όπως η Sabah και η Hurriyet, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της τουρκικής αστυνομίας τελικά ταυτοποίησαν τον δράστη ως έναν 34χρονο Ουζμπέκο, ο οποίος ανήκει στον πυρήνα της Κεντρικής Ασίας του ΙSIS.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στους κόλπους της οργάνωσης ο δράστης είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Εμπού Μοχάμεντ Χορασάνι.

Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση του δημοσιεύματος.

Ο δράστης εισέβαλε στο νυχτερινό κέντρο Reina της Κωνσταντινούπολης μόλις 75 λεπτά μετά την έλευση του 2017 και άνοιξε πυρ αδιακρίτως σκοτώνοντας 27 ξένους και 12 Τούρκους που διασκέδαζαν στο κλαμπ. Παρά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε παραμένει ασύλληπτος με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκεται ακόμη στην Κωνσταντινούπολη.

Την περασμένη εβδομάδα η τουρκική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη περιλαμβανομένου ενός βίντεο χωρίς ήχο που φέρεται να τράβηξε στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης με selfie stick.

Το Ουζμπεκιστάν διεξάγει μία σκληρή εκστρατεία καταστολής ενάντια στους ακραίους ισλαμιστές. Περισσότεροι από 500 Ουζμπέκοι φέρεται ότι είναι ενταγμένοι στις τάξεις των τζιχαντιστών, σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την κεντρική Ασία, περιλαμβανομένων του Κιργιστάν και του Ουζμπεκιστάν, καθώς και από τις μουσουλμανικές περιοχές της Ρωσίας, το Νταγκεστάν και την Τσετσενία, πιστεύεται ότι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στις επιθέσεις αυτοκτονίας με 47 νεκρούς στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο Reina.

Νέο χτύπημα στη Βαγδάτη

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που σημειώθηκε χθες στην ανατολική Βαγδάτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άνθρωποι.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην κυρίως σιιτική συνοικία Τζαμίλα, όπου ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε τοποθετήσει στο αυτοκίνητό του στην είσοδο της κεντρικής λαχαναγοράς της Βαγδάτης.

Εκτός από τους 13 νεκρούς υπάρχουν και 50 τραυματίες.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη σε μια σειρά επιθέσεων που έχουν πλήξει την ιρακινή πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Την ευθύνη για πολλές από τις επιθέσεις έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο υφίσταται πιέσεις από τον ιρακινό στρατό και τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό στη Μοσούλη.