Διαπρέπει στις ΗΠΑ ο Κώστας Χαριτάκης

Διαπρέπει στην ιατρική επιστήμη στο εξωτερικό ο Κρητικός επεμβατικός καρδιολόγος Dr Κώστας Χαριτάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του σε μεγάλο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο μίλησε για το σύνδρομο της "σπασμένης" καρδιάς. Συγκεκριμένα ο γνωστός καρδιολόγος μίλησε στο παναμερικανικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο “FOX 26” με επιλογή-πρόταση της Πρυτανείας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου. Η συνέντευξη αυτή αποτελεί μια ακόμα δημόσια αναγνώριση των ιατρικών ικανοτήτων του επεμβατικού καρδιολόγου και επίκουρου καθηγητή που διαπρέπει στο Χιούστον του Τέξας. Πρόκειται για το γιο του γνωστού Ηρακλειώτη καρδιολόγου-παθολόγου και παλιού διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης Νίκου Χαριτάκη. Ο επεμβατικός καρδιολόγος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε κορυφαία νοσοκομεία της Αμερικής, είχε μιλήσει αναλυτικά με συνέντευξή του στην “Π” στις 24-1-2012, για το σύστημα υγείας στην Αμερική, όπου η περίθαλψη είναι δωρεάν για τους ασφαλισμένους, όμως μπορεί να σε οδηγήσει να πουλήσεις το σπίτι σου, αν είσαι άνεργος ή ανασφάλιστος, προκειμένου να θεραπευθείς. Όπως μάλιστα είχε αποκαλύψει, τα φακελάκια είναι ανύπαρκτη συνήθεια εκεί, αφού - όπως αναφέρει- το μόνο δώρο που έχει πάρει στην Αμερική από ασθενή του ήταν το κέρασμα μιας... μπανάνας. Παράλληλα είχε μιλήσει για το υψηλό επίπεδο της Ιατρικής στην Κρήτη, παρά τις αντίξοες συνθήκες, τονίζοντας χαρακτηριστικά : “Ομολογώ ότι τη ζεστασιά που ένιωσα όταν δούλευα στο Βενιζέλειο δεν την έχω νιώσει ποτέ στο εξωτερικό”. Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία του να επιστρέψει στην Ελλάδα και μάλιστα στην Κρήτη, όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.



Το γερμανικό ινστιτούτο προβλέπει για την Ιταλία

Δεν είναι η πρώτη φορά που το γερμανικό ινστιτούτο IFO διαβλέπει ή τάσσεται υπέρ της εξόδου μιας χώρας από το ενιαίο νόμισμα, άλλωστε για τη χώρα μας έχει δεκάδες φορές εκφράσει την εκτίμηση ότι θα έπρεπε να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ. Τώρα, ο επικεφαλής του ινστιτούτου IFO εκτιμά πως οι Ιταλοί θα επιδιώξουν να φύγουν από το ευρώ, ειδικά στην περίπτωση που το επίπεδο διαβίωσής τους δεν βελτιωθεί, όπως δήλωσε ο ίδιος στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel. «Το βιωτικό επίπεδο στην Ιταλία παραμένει στα επίπεδα του 2000. Αν αυτό δεν αλλάξει, οι Ιταλοί σε κάποια συγκυρία θα πουν: Δεν θέλουμε αυτή την ευρωζώνη πια.» Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν η γερμανική βουλή έπρεπε να εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας προς την Ιταλία, θα έθετε τους Γερμανούς φορολογούμενους σε έναν τεράστιο και ανεξέλεγκτο κίνδυνο ενώ πρόσθεσε πως οι Γερμανοί πολιτικοί πρέπει να αρνηθούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Φυσικά, η Ιταλία δεν επιδιώκει κανενός είδους πρόγραμμα διάσωσης. Αντίθετα, η Ρώμη επικεντρώνεται στις προσπάθειες σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα, ξεκινώντας από τη διάσωση της Monte dei Paschi di Siena. Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο ινστιτούτο δεν πέφτει ποτέ έξω στις προβλέψεις του.



ΤΟ ΘΕΜΑ

Μόνο από... ανόητους που δυστυχώς μας περιβάλλουν... θα μπορούσε χθες να δημιουργηθεί θέμα για το παιδί της συλληφθείσας Ρούπα.

Το παιδί από την πρώτη στιγμή έπρεπε να μεταφερθεί στους πιο στενούς του συγγενείς.

Χρειαζόταν... θεογνωσία γι’ αυτό;



ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Δύο κρατικά κανάλια (που τα πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι) εξακολουθούν να δείχνουν το ίδιο πρόγραμμα!

Θα έχουμε γίνει φαίνεται... Βραζιλία και δεν το ξέρουμε...



Η ΣΤΡΟΦΗ

Μάλλον το προέβλεψα σωστά πως ο... εναπομείναν ΔΟΛ (το άλλοτε συγκρότημα που ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις) ρίχνει τους αντιπολιτευτικούς του τόνους. Ομως η “στροφή” δεν φαίνεται να έχει το... προσδοκώμενο αποτέλεσμα, κι αυτό γιατί αύριο δεν θα είναι τίποτα ίδιο με το χθες...

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι ωραίες νύφες κάποτε έμεναν στο... ράφι...



ΟΙ... ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Τέσσερις (από τους έξι που εξέλεξε) μόνο ευρωβουλευτές έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά στην Ευρωβουλή είχαν εκλεγεί και εκπροσωπούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ οι Μανώλης Γλέζος, Σοφία Σακοράφα, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργος Κατρούγκαλος και Κώστας Χρυσόγονος.

Γρήγορα ο Γιώργος Κατρούγκαλος εγκατέλειψε τις Βρυξέλλες και επέστρεψε στην Αθήνα, προκειμένου να αναλάβει υπουργική θέση. Τη θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο πήρε ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος όμως δεν θεωρείται και από τους πιο φανατικούς προεδρικούς, αφού οι θέσεις του πολύ συχνά διαφοροποιούνται από την γραμμή του κόμματος.

Αποχώρησε από τη θέση του ευρωβουλευτή και ο Μανώλης Γλέζος, κάτι που ήταν ωστόσο γνωστό ότι θα γινόταν, δεν ήταν γνωστό όμως ότι ο Νίκος Χουντής που πήρε τη θέση του Γλέζου στην Ευρωβουλή θα δήλωνε μετά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ την ένταξή του στη ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Την ίδια γραμμή ακολούθησε και η Σοφία Σακοράφα, η οποία όμως δεν εντάχθηκε σε κάποιον κομματικό σχηματισμό απλώς ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της. 

Οι... απώλειες της... μάχης θα μου πείτε...



Η ΑΠΩΛΕΙΑ

Θλίψη στην ευρύτερη κοινωνία του Ηρακλείου αλλά και της Κρήτης προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Μιχάλη Σπυριδάκη, η ζωή του οποίου συνδέθηκε άρρηκτα με τους αγώνες του ΚΚΕ ακόμη πριν από τη δικτατορία. Υπεύθυνος πολλά χρόνια για την οργάνωση της Κρήτης, διακρίθηκε για την αγωνιστικότητα, το ήθος του και τη συνέπειά του!

Ταυτόχρονα όμως αυτός ο σκληρός και ανυποχώρητος στην ιδεολογία του αγωνιστής, ήταν κι ένας ευαίσθητος άνθρωπος που διακρινόταν για τη φιλοσοφική του σκέψη και το χιούμορ του τον έκανε να δένεται με τους ανθρώπους.

Αναμφίβολα μια μεγάλη απώλεια.



ΠΡΩΤΟΙ

Μπορεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να θεωρεί τους Έλληνες τεμπέληδες, που αμείβονται πλουσιοπάροχα και διάγουν πιο χλιδάτο βίο από αυτούς, αλλά τα νούμερα δεν τον δικαιώνουν.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι «πρωταθλητές» στην Ευρώπη, με 2.042 ώρες ανά έτος κατά μέσο όρο (2015). Ακολουθούν οι Ρώσοι με 1.978 ώρες, οι Πολωνοί με 1.963 ώρες, οι Λετονοί με 1.903 ώρες και οι Ισλανδοί με 1.880 ώρες. Στη Γερμανία αντίστοιχα οι ώρες εργασίας ανέρχονται σε 1.371.

Θα ζητήσει άραγε τώρα συγγνώμη ο Βόλφγκανγκ;



Η ΕΠΙΘΕΣΗ

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσαν Γερμανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει συνομιλίες με μέλη της μεταβατικής ομάδας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στον ίδιο και στην ομάδα του!

Τους κατηγορούν με λίγα λόγια ότι «Δεν ξέρουν τι θέλουν, από πού έρχονται και πού θέλουν να πάνε»!

Συγκεκριμένα δήλωσαν ότι "Δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν τι είδους εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας επιθυμεί να ακολουθήσει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος", δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ στη διάρκεια τακτικής κυβερνητικής συνέντευξης Τύπου.

«Τελικά η υπόθεση παραμένει ότι δεν υπάρχει σαφής, συνεπής και εμπεριστατωμένη εικόνα του είδους της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας που θέλει να επιδιώξει στον κόσμο η νέα κυβέρνηση Τραμπ».

Είναι η πρώτη επίθεση του Βερολίνου κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ, μόλις δύο εβδομάδες πριν ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ και διαδεχθεί τον Μ.Ομπάμα.

Το Βερολίνο ανησυχεί για τις καλές σχέσεις του Ν.Τραμπ με την Ρωσία και θεωρεί ότι αν ο Τραμπ επιδιώξει να βελτιώσει τις σχέσεις με το Κρεμλίνο, το γεγονός θα μπορούσε να κλωνίσει τη Γερμανία, η καγκελάριος της οποίας Άγγελα Μέρκελ έχει στηρίξει την επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Ν. Τραμπ θεωρεί ότι η πολιτική που ακολουθεί η Α. Μέρκελ οδηγεί την Ευρώπη σε ισλαμοποίηση και έχει ταχθεί με σαφήνεια εναντίον της, υποστηρίζοντας όλα τα νεοδεξιά κόμματα της Ευρώπης που επιθυμούν να ανασχθεί οι εποικισμός των χωρών τους από μουσουλμανικούς πληθυσμούς.



ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Στα 323,7 δισ. ευρώ έχει φτάσει το δημόσιο χρέος της χώρας, ενώ στα 240 δισ. ευρώ είναι αυτή τη στιγμή το ιδιωτικό χρέος.

Οποιος νομίζει πως και το ένα και το άλλο μπορεί να αποπληρωθεί (ή έστω να εξυπηρετηθεί), μάλλον πλανάται.

Ακόμη και αν... καταργήσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, κι αν όλο το Ντουμπάι “μεταναστεύσει” εδώ, αυτό το χρέος δεν αποπληρώνεται ούτε από δέκα γενιές.

Δυστυχώς αυτή (και μόνο) είναι η αλήθεια. Η αλήθεια των αριθμών.