Η αποχαιρετιστήρια τελετή για τον μεγάλο ‘Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς καθηγητή Ευθύμιο (Μάκη) Βαρλάμη που έφυγε την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016 ύστερα από πολύμηνη ασθένεια στα 75 του χρόνια, θα γίνει τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου στις 2 μετά το μεσημέρι στον εφημεριακό ναό του Schrems της Κ. Αυστρίας παρουσία του σεβ. Μητροπολίτη Αυστρίας Αρσένιου και του κυβερνήτη της Κάτω Αυστρίας Dr. Erwin Pröll. Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου θα γίνει η νεκρώσιμος ακολουθία στην Ελλάδα, στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Βέροια.

Ο καθηγητής Βαρλάμης είχε ιδιαίτερη σχέση με την Κρήτη,καθώς στο Ηράκλειο έγιναν δύο από τις τελευταίες μαγάλες του εκθέσεις.

Το 2013 είχε πραγματοποιηθεί στο Ηρακλειο με μεγάλη επιτυχία η έκθεση του Καθηγητή Βαρλάμη με τον γενικό τίτλο ‘’Άγιον Όρος’’.

Έκθεση μετά από διεθνή περιοδεία– παρουσιάσθηκε με επιτυχία τον Μάρτιο στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες – με σταθμούς την Αυστρία, Ρωσία, Αγγλία και Αμερική φιλοξενήθηκε στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Ένα χρόνο αργότερα παρουσιάστηκε η εικαστική συλλογή του Καθηγητή Βαρλάμη “Ο Χριστός στην Κρήτη σήμερα”. Μάλιστα ο καθηγητής είχε παραχωρήσει με αφορμή τις εκθεσεις δύο συνεντεύξεις στην ‘’Π”.

“…Τώρα είμαι λεύτερος για πάντα και πετάω σαν πούπουλο στον άνεμο μέσα στους γαλαξίες των ιδεών.

Πόσες ψυχές ανάλαφρες πετάνε γύρω μου

και χαίρονται μαζί μου και χαμογελούν!”

Στίχοι από ανέκδοτο ποίημα του Μάκη Βαρλάμη.