Του Κώστα Μπογδανίδη

Ένα «όχι» και…δύο «ναι» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου σε αιτήματα για κρίσιμες ρυμοτομήσεις-κατεδαφίσεις στο ιστορικό κέντρο. Βασικότερη και πιο καίρια η άρνηση τόσο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου όσο και της πολιτικής ηγεσίας να δώσει άδεια για ρυμοτόμηση ιδιοκτησιών στη συμβολή των οδών Θησέως, Μουσούρου και Μπιζανίου.

Η υπουργός Πολιτισμού αντιθέτως συνυπέγραψε τις ρυμοτομήσεις επί της οδού Γιαμπουδή και στη συμβολή των οδών Βιάννου και Χάληδων δίδοντας αυστηρές οδηγίες στην περίπτωση που βρεθούν αρχαιολογικά ευρήματα να σταματήσει η πορεία της κατεδάφισης!

Για την εκτεταμένη παρέμβαση στη συμβολή Θησέως, Μουσούρου και Μπιζανίου η κ.Κονιόρδου έλαβε υπόψη της την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που δεν δέχτηκε το αίτημα του Δήμου, αφού αυτές οι κατεδαφίσεις θα προκαλέσουν αλλοίωση, όπως λέει στον ιστό του ιστορικού κέντρου.

Η υπουργός αρνείται «την έγκριση του αιτήματος του Δήμου Ηρακλείου για ρυμοτόμηση ιδιοκτησιών στη συμβολή των οδών Θησέως, Μουσούρου και Μπιζανίου, εντός του κηρυγμένου- οριοθετημένου ως αρχαιολογικού χώρου τμήματος της πόλης του Ηρακλείου, καθώς από την υλοποίησή της θα προκύψει εκτεταμένη επέμβαση, που θα αλλοιώσει τον πολεοδομικό ιστό της παλιάς πόλης του Ηρακλείου».

Θετικά

Αντιθέτως λέει “ναί” στη ρυμοτόμηση ιδιοκτησιών στις όψεις των ΟΤ 286, 287, 288, 297, 296, 295, 293 επί της οδού Γιαμπουδή, εντός του κηρυγμένου- οριοθετημένου ως αρχαιολογικού χώρου, τμήματος της πόλης του Ηρακλείου, διότι από την υλοποίησή του δεν προκύπτει πρόκληση βλάβης στον προστατευόμενο μεσαιωνικό πολεοδομικό ιστό, ενώ το κτιριακό απόθεμα στη συγκεκριμένη περιοχή διατηρείται εξαιρετικά αποσπασματικά και χωρίς συνοχή.

Η έγκριση δίνεται με τους ακόλουθους όρους:

- Για τη διενέργεια κατεδάφισης να υποβάλλεται το σχετικό αίτημα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και να διενεργείται υπό την επίβλεψή της.

- Σε περίπτωση που εντοπιστούν ενσωματωμένες δομές που πιθανολογείται ότι παραπέμπουν στους προ του 1830 χρόνους οι εργασίες θα διακόπτονται, προκειμένου αυτές να διερευνηθούν. Από την πορεία της έρευνας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία της κατεδάφισης.

- Στην περιοχή θα πρέπει να θεσπιστούν ειδικοί όροι δόμησης, που θα ευνοούν τη διατήρηση της μικρής ιδιοκτησίας και γενικότερα της μικροκλίμακας της περιοχής.

Επίσης η κ.Κονιόρδου υπέγραψε την έγκριση του αιτήματος του Δήμου Ηρακλείου για ρυμοτόμηση ιδιοκτησιών στη συμβολή των οδών Βιάννου και Χάληδων (Ο.Τ.263), εντός του κηρυγμένου-οριοθετημένου ως αρχαιολογικού χώρου τμήματος της πόλης του Ηρακλείου, καθώς από την υλοποίησή της δεν προκύπτει πρόκληση βλάβης στον προστατευόμενο μεσαιωνικό πολεοδομικό ιστό της πόλης.

Η έγκριση δίνεται με τους ακόλουθους όρους:

- Η κατεδάφιση των κτηρίων να γίνει υπό την αυστηρή επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, η οποία θα πρέπει να ειδοποιηθεί σχετικά δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την προγραμματιζόμενη ημερομηνία. Να προηγηθεί η καθαίρεση επιχρισμάτων, προκειμένου να διερευνηθούν οι τοιχοποιίες.

- Σε περίπτωση που κατά την κατεδάφιση διαπιστωθεί, σε οποιοδήποτε σημείο του κτιρίου, η ύπαρξη δομών προγενέστερων του 1830, οι εργασίες να διακοπούν προκειμένου να διερευνηθούν. Εάν διαπιστωθεί ότι οι δομές ανήκουν στην περίοδο της Ενετοκρατίας, αυτές να μην καθαιρεθούν.

- Να διενεργηθεί διερευνητική ανασκαφική έρευνα στο χώρο των ακινήτων, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη λειψάνων παλαιότερου ναού. Στην περίπτωση που αποκαλυφθούν, να κατατεθεί μελέτη διαμόρφωσης του χώρου ως κοινόχρηστου με ορατά τα κατάλοιπα του ναού.