Με μια μεγάλη εργολαβία, στο στόχαστρο της οποίας μπαίνουν όλα τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίσματα αλλά και όσα παλιά κτίσματα των οποίων αποκολλούνται τμήματα -κυρίως στον αστικό ιστό της παλιάς πόλης- σχεδιάζει ο Δήμος Ηρακλείου να διαχειριστεί το οξύ πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων κτιρίων που ερειπώνουν και ενέχουν κινδύνους για τους πεζούς.

Στον πυρήνα της πόλης, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κτισμάτων, τα οποία έχουν φτάσει στο επίπεδο της ετοιμορροπίας, δηλαδή βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Υπάρχουν ακόμα πολλά κτίσματα τα οποία εμφανίζουν κίνδυνο να αποκολληθούν τμήματά τους λόγω παλαιότητας και φθορών που έχει προκαλέσει ο χρόνος. Για παράδειγμα μπαλκόνια που έχουν διαβρωθεί και έχει αποκαλυφθεί ο σιδερένιος οπλισμός τους, σοβάδες που κρέμονται, ρηγματώσεις που εμφανίζουν κινδύνους αποκόλλησης. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Γιάννης Αναστασάκης, είναι σημαντικό ο Δήμος Ηρακλείου να έχει μια εξωτερική εργολαβία, που να διασφαλίζει τη δυνατότητα της άμεσης παρέμβασης, ώστε να δίδεται άμεση λύση και να προστατεύεται η δημόσια ασφάλεια.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, πέρα από τα έκτακτα περιστατικά που εντοπίζονται, υπάρχουν και κάποιες καταγεγραμμένες περιπτώσεις από την Πολεοδομία Ηρακλείου, η οποία έχει μια λίστα με επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίσματα.

Αντικείμενο της εργολαβίας είναι οι κατεδαφίσεις σε κτίσματα για τα οποία έχει συνταχθεί πρωτόκολλο αυτοψίας επικινδύνως ετοιμόρροπου και έχει επιδοθεί νόμιμα στους ιδιοκτήτες του οι οποίοι δεν έχουν κάνει κάτι για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα. Εάν πρόκειται για κτίσμα εντός των τειχών της παλιάς πόλης του Ηρακλείου, απαιτείται να προηγηθεί έγκριση από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Επίσης στο πλαίσιο της εργολαβίας θα υλοποιηθούν ρυμοτομήσεις κτισμάτων και αυλών σε περιπτώσεις που έχουν ολοκληρωθεί οι νόμιμες διαδικασίες για τη ρυμοτόμηση τους.

Σε ό,τι αφορά στα παλιά κτίσματα τμήματα των οποίων εμφανίζουν προβλήματα αποκόλλησης, εάν ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες τους και δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας, τότε αυτό θα το κάνει ο Δήμος Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, εάν υπάρχει ένα μπαλκόνι το οποίο είναι επικίνδυνο να αποκολληθεί ή σε κάποια σημεία παλιών σπιτιών πέφτουν σοβάδες, εδώ θα λαμβάνει μέτρα προστασίας ο Δήμος Ηρακλείου μέσω της εργολαβίας που έχει ανατεθεί ώστε να προστατεύονται οι πεζοί. Θα τοποθετούνται σκαλωσιές, λινάτσες ή οτιδήποτε άλλο προτατευτικό μέσο επιλεγεί προκειμένου να ανακόψει τη διαδικασία της κατάρρευσης και να προστατευτεί η ασφάλεια των διερχομένων. Μάλιστα το κόστος της υποστήλωσης αυτής θα στέλνεται στους ιδιοκτήτες του κτίσματος εάν αδιαφορήσουν στο κάλεσμα του Δήμου για να λάβουν προστατευτικά μέτρα.

Το συνολικό κόστος της εργολαβίας αυτής φτάνει το ποσό των 48.387,10 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και οι προσφορές θα κατατίθενται μέχρι τις 17 Ιανουαρίου.