Της Κατερίνας Μυλωνά

Mε κακούς οιωνούς ξεκίνησε το 2017 για τους επαγγελματίες, καθώς οι αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό αναμένεται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση.

Πολλοί είναι, εξάλλου, οι αυτοαπασχολούμενοι και στο Ηράκλειο που επέλεξαν στο τέλος του 2016 να εγκαταλείψουν την δραστηριότητά τους για να γλυτώσουν από τη λαίλαπα των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που φέρνει η νέα χρονιά.

«Ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα και ελπίζουμε για τα καλύτερα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε ενδεχόμενο. Το 2017 θα έχει αρκετές δυσκολίες πιστεύω», αναφέρει στην «Π» ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.

Όπως λέει, το ασφαλιστικό θα επιβαρύνει όσους έχουν κάποια εισοδήματα ενώ θα ελαφρύνει όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

«Αυτό που πραγματικά θα αλλάξει πολύ την οικονομική κατάσταση κάποιων είναι το ασφαλιστικό, στα μεσαία εισοδήματα θα έχουμε διπλασιασμό και τριπλασιασμό των εισφορών, αυτό είναι το πιο ανησυχητικό από όλα», σχολιάζει.Ο κ. Αλιφιεράκης αναφέρει πως υπήρξαν αρκετοί επιχειρηματίες οι οποίοι «ζύγισαν» τα πράγματα και αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο καθώς δε θα τους συνέφερε να συνεχίσουν να λειτουργούν και τη νέα χρονιά.

«Έχει ξεκινήσει μία φοροεπιδρομή με άμεσους και έμμεσους φόρους. Το 2017 που θα εφαρμοστεί το νέο ασφαλιστικό σύστημα, έχουμε πάρα πολλές ασάφειες και περιμένουμε διευκρινιστικές εγκυκλίους», αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Μπάμπης Λεκάκης.

Όπως περιγράφει, οι εισφορές θα είναι αυξημένες, σε ποσοστό 27%, ενώ θα υπάρξει προκαταβολή φόρου της τάξης του 100%. «Θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για τους επαγγελματίες. Πάρα πολλοί άνθρωποι, αυτοαπασχολούμενοι, έχουν κλείσει τα βιβλία τους για να αποφύγουν τις εισφορές που επιβάλει το νέο ασφαλιστικό σύστημα», αναφέρει.

Με τα νέα δεδομένα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλουν πάνω από το 55% των καθαρών εισοδημάτων τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.

«Τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα φέτος, αυξάνεται και η φορολογία των επιχειρήσεων και στο ασφαλιστικό δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη», αναφέρει ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Βασίλης Εφραίμογλου. Χαρακτηρίζει εξωπραγματικό το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται, ουσιαστικά, να καταβάλουν ένα ποσοστό επί του τζίρου τους ενώ οι έμποροι θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις εισφορές που πλήρωναν και το 2008, όταν η κίνηση στην αγορά ήταν διπλάσια και τριπλάσια ενώ στον κλάδο του αυτοκινήτου, που ο ίδιος δραστηριοποιείται, οι πωλήσεις έχουν πέσει τέσσερις φορές κάτω!

«Τα ποσά που πληρώνουμε είναι ίδια και, ενδεχομένως περισσότερα. Όλα αυτά συνθέτουν ένα παράλογο σκηνικό. Φάνηκε στο τέλος του 2016, όταν η αγορά «στέγνωσε». Ο κόσμος πλήρωνε φόρους και δεν του έμειναν καθόλου χρήματα να καταναλώσει», περιγράφει.

Εκτιμά πως «η κατάσταση θα χειροτερέψει, θα δούμε ότι πολύ πριν το τέλος του χρόνου θα υπάρχει αδυναμία να πληρώνουν ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών τους και θα προχωρήσουν σε στάση πληρωμών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία».