Οι φορολογούμενοι πρέπει να ξεκινήσουν να «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο για το έτος που τρέχει με πληρωμές μέσω καρτών και άλλων ηλεκτρονικών μέσων.

Αν και ακόμα δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις αποδείξεις που θα «μετράνε» στην εφορία, σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύουν οι περισσότερες. Εκτός από τα ενοίκια και τις δόσεις στεγαστικών δανείων, το πιθανότερο σενάριο είναι να αναγνωρίζονται όλες οι υπόλοιπες δαπάνες τελικά.

Ενισχύοντας την αίσθηση ότι η έννοια του προγραμματισμού παραμένει στόχος μακρινός, το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο έφερε με καθυστέρηση ενός έτους τις διατάξεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν είχε φροντίσει σε αυτό το διάστημα να προετοιμαστεί, έτσι ώστε όταν έρθει το νέο σύστημα στη Βουλή, να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει παντως να γνωρίζουν ότι στην περίπτωση που δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό αποδείξεων, το οποίο υπολογίζεται με βάση το εισόδημα, δεν χάνουν μόνο το αφορολόγητο όριο αλλά θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Ο νόμος βρίσκεται σε ισχύ (αν και δεν ξέρουμε ακριβώς ποιες αποδείξεις περνάνε) όμως υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο που χρειάζεται διευκρίνηση.

Είναι άγνωστο σε ποιο όνομα θα πρέπει να είναι η κάρτα μιας οικογένειας με την οποία γίνεται η συναλλαγή, ώστε να μετράει στο αφορολόγητο. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν η σύζυγος θα πρέπει να κάνει συναλλαγές με δικής της πιστωτική, στο όνομά της, ώστε να καλύπτει τις δαπάνες που τις αναλογούν με αγορές χρησιμοποιώντας δική της πλαστική κάρτα και όχι με του συζύγου.

Με βάση το νόμο για να δικαιούνται εξ ολοκλήρου το αφορολόγητο που κυμαίνεται από 1900-2100 ευρώ ανάλογα με την ατομική η οικογενειακή τους κατάσταση απαιτείται η πλήρης κάλυψη με πλαστικό χρήμα των δαπανών που τους αναλογούν.

Παραμένει λοιπόν ερώτημα πως υπολογίζεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό δαπάνης στην περίπτωση ζευγαριών μισθωτών ή συνταξιούχων. Υπολογίζεται αθροιστικά ως οικογενειακό εισόδημα ή ατομικά.

Από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν δεν προκύπτει ότι πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα, αλλά το θέμα θα ξεκαθαριστεί με τις ερμηνευτικές υπουργικές αποφάσεις.