από αριστερά:  Μαρία Φραγκιαδάκη, Αντώνης Βασιλάκης, Μανόλης Δρακάκης, Άννα Παπαχρονάκη, Μανόλης Βασιλάκηςαπό αριστερά:  Μαρία Φραγκιαδάκη, Αντώνης Βασιλάκης, Μανόλης Δρακάκης, Άννα Παπαχρονάκη, Μανόλης Βασιλάκης

Είκοσι χρόνια μετά τον πρώτο κύκλο ομιλιών με τον τίτλο «Ο μίτος της Αριάδνης - Ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου», η Ηράκλεια Πρωτοβουλία επανέρχεται με μία νέα σειρά διαλέξεων για την ιστορία της πόλης. Όλες οι ομιλίες γίνονται όπως και τότε, Σάββατο πρωί στη δημοτική αίθουσα της οδού Ανδρόγεω.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Αντώνης Βασιλάκης, δρ. Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Έφορος Αρχαιοτήτων επί τιμή, που μίλησε με θέμα: «Στο Λαβύρινθο μιας μητρόπολης του Αιγαιακού κόσμου: Η Κνωσός από το 7000 μέχρι το 1000 π. Χ.». Ο κ. Βασιλάκης ξεκίνησε περιγράφοντας τα πρώτα υποτυπώδη κτίσματα στην Κνωσό της Νεολιθικής Εποχής, παρουσίασε τα ανάκτορα των εποχών της ακμής, τις καταστροφές και τις ανακατασκευές, μέχρι την παρακμή. Ανέδειξε τα χαρακτηριστικά που κατέστησαν την Κνωσό μητρόπολη του αρχαίου κόσμου και έδωσε στοιχεία για την έκταση και τον πληθυσμό της. Παρουσίασε πλήθος χαρτών και φωτογραφιών από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Τον ομιλητή προλόγισε η φιλόλογος κ. Μαρία Φραγκιαδάκη, η οποία παρουσίασε το πλούσιο ανασκαφικό και συγγραφικό του έργο. Η διάλεξη είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου (Δήμος Ηρακλείου – You Tube – videos). Η επόμενη ομιλία θα γίνει το Σάββατο 7 Ιανουαρίου, ώρα 11.00 το πρωί από την κ. Λιάνα Σταρίδα, αρχαιολόγο, συγγραφέα, με θέμα: «Ο βυζαντινός Χάνδακας. Ενδείξεις και τεκμήρια». Την ομιλήτρια θα προλογίσει ο κ. Μανόλης Δρακάκης, δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. ‘’Ευχαριστούμε” -τονίζει η Άννα Παπαχρονάκη- “θερμά τον καθηγητή κ. Θεοχάρη Δετοράκη και τη φιλόλογο κ. Σοφία Κανάκη που μας συμβούλευσαν στην κατάρτιση του προγράμματος των ομιλιών, τους εξέχοντες επιστήμονες που αποδέχθηκαν πρόθυμα την πρόσκλησή μας να συμμετάσχουν στην πραγματοποίηση αυτού του κύκλου, το Δήμο Ηρακλείου και τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη για την όλη στήριξή τους, καθώς και την Aegean Airines για τη χορηγία των αεροπορικών εισιτηρίων των εκτός Κρήτης ομιλητών. Ευχαριστούμε επίσης τον πρόεδρο κ. Μανόλη Βασιλάκη και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής κ. κ. Σοφία Κανάκη, Άρια Μαυρογιάννη, Γιώργο Νάκη, Γιάννη Πρεβεζά και Κατερίνα Σαββουλίδη”.

Πρόγραμμα ομιλιών

Αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» του δημοτικού κτηρίου της οδού Ανδρόγεω στις 11 το πρωί

Σάββατο 14.01.

Ιωάννης Μαυρομάτης, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Σάτιρα και κοινωνία στην πρώιμη κρητική λογοτεχνία (14ος - 15ος αιώνας).

Σάββατο 21.01.

Λιάνα Σταρίδα, Αρχαιολόγος, Συγγραφέας - Μάρα Παναγιωτάκη, Ιστορικός, Μ. Α. στην Τουρκολογία: Κάστρο, Candia, Kandiye. Τα μνημεία.

Σάββατο 28.01.

Στέφανος Κακλαμάνης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης: Οι αδελφοί Κορνάροι στα χρόνια του πολέμου (1570-1573).

Σάββατο 04.02

Θεοχάρης Δετοράκης, Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης: Κρήτη, Βενετία και Ευρώπη στη διάρκεια του Κρητικού Πολέμου 1645-1669.

Σάββατο 11.02.

Αντώνης Αναστασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ο μαχαλάς και το δικαστήριο του καδή: η συνοικία του Χατζή Αλή Πασά στο Ηράκλειο.

Σάββατο 18.02.

Θεοχάρης Δετοράκης, Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Πανεπιστήμιο Κρήτης: Σεισμοί και λοιμοί στον Χάνδακα κατά τη Βενετοκρατία και Τουρκοκρατία. Οι μαρτυρίες των πηγών.

Σάββατο 25.02.

Ben Petre, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης: Εν εκλεκτώ κύκλω: Εκδοτική δραστηριότητα και φιλολογική ζωή, 1878-1906.

Σάββατο 04.03.

Μανόλης Δρακάκης, δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης: “Ζήτω η Παιδεία! Κάτω η Τυραννία! Κάτω οι Οπισθοδρομικοί!” Παιδεία και Πολιτική- Πολιτικοί και Παιδεία στο Ηράκλειο του β’ μισού του 19ου αιώνα.

Σάββατο 11.03

Εμμανουήλ Ανδρουλιδάκης, δρ. Κλασικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, Σύμβουλος, Καθηγητής Αρχαίου Θεάτρου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Το Μεγάλο Κάστρο στα έργα του Καζαντζάκη.

Σάββατο 18. 03

Γιάννης Ζαϊμάκης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας των Τοπικών Κοινωνιών και του Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Κρήτης: Αστική κοινωνικότητα και Πολιτισμός της Καθημερινότητας στην Περίοδο της Αυτονομίας της Κρήτης.

Σάββατο 01.04.

Μανόλης Δρακάκης, δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης - Κλεάνθης Σιδηρόπουλος, Αρχαιολόγος, Νομισματολόγος, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Έμποροι και βιομήχανοι στο Κάστρο της όψιμης Βενετοκρατίας και της Κρητικής Πολιτείας.

Σάββατο 08.04

Ελευθερία Ζέη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης:

Οι αόρατες πόλεις του Ηρακλείου κατά την Κρητική Πολιτεία

Σάββατο 22.04.

Αντώνης Καρτσάκης, δρ., Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων: Ηράκλειο του Μεσοπολέμου: όψεις ενός πνευματικού πεδίου ανοιχτών οριζόντων, όπως σκιαγραφείται στα λογοτεχνικά έντυπα της εποχής.

Σάββατο 29.04.2

Γιώργος Τζωράκης, Αρχαιολόγος, υποψήφιος δρ. Πανεπιστημίου Κρήτης: “Εις ένδειξιν οφειλομένης ευγνωμοσύνης...” Ματιές στην ιστορία του Ηρακλείου μέσα από τα αρχεία της ονοματοθεσίας οδών και πλατειών της πόλης.

Σάββατο 06.05

Μαρία Κωνσταντουδάκη – Κιτρομηλίδου, Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Διευθύντρια Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Η βυζαντινή τέχνη της βενετικής Κρήτης: παράδοση και προκλήσεις, η κοινωνία και οι δημιουργοί.

Σάββατο 13.05.

Κλεάνθης Σιδηρόπουλος, Αρχαιολόγος, Νομισματολόγος, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Από τον Χάνδακα ως το Ηράκλειο: ένα ταξίδι στον κόσμο της Νομισματικής.

Σάββατο 20.05.

Δημήτρης Καρατζάνης, Ταξίαρχος ε. α., τ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου: Συμβολή του λαϊκού στοιχείου στη Μάχη της Κρήτης – ο αγώνας του Ηρακλείου.

Σάββατο 27.05

Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών, Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών, Πρίνστον, Η.Π.Α: Ηράκλειο και Κνωσός σε εποχές κοσμοπολιτισμού: από τον Αλέξανδρο στον Αδριανό.