Δεν βλέπουμε έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ για το 2017, τονίζουν γερμανοί επενδυτές, αλλά «η απόλυτα αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ή ακόμη και το κούρεμα θα έρθει το αργότερα, μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, δεδομένου ότι η χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της». Οι ίδιοι περιγράφουν την Ελλάδα ως μία χρεοκοπημένη χώρα που από καιρό τώρα αντιμετωπίζεται με μια πολιτική που ουσιαστικά μεταθέτει τη χρεοκοπία της για αργότερα. Όπως λένε χαρακτηριστικά, «δεν πρόκειται να ξαναδούμε τα χρήματα των φορολογουμένων που δόθηκαν για τα πακέτα διάσωσης, αυτό θα πρέπει να μας είναι σαφές».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle οι Ματίας Βάικ και Μαρκ Φρίντριχ, δύο επενδυτές, που τον Μάιο κυκλοφόρησαν το τρίτο βιβλίο τους με τον τίτλο «Βασικό λάθος - Πώς καταστρέφεται η ευημερία μας και γιατί χρειαζόμαστε νέο τρόπο οικονομικής σκέψης», συστήνουν να μη γίνονται επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα, όπως πχ ασφάλειες ζωής, αλλά μόνο σε κινητά και ακίνητα.

«Μαύρο» περιγράφουν όμως και το μέλλον για την Ελλάδα, που όπως λένε «δεν προκαλεί αισιοδοξία». Αντίθετα και οι δύο υποστηρίζουν ότι η χώρα θα παραμείνει κρεμασμένη στον ορό της ΕΕ, η οικονομική της κατάσταση θα χειροτερέψει, οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν και νέοι άνθρωποι, ελλείψει προοπτικής, θα εγκαταλείψουν τη χώρα τους!

«Κανένας πολιτικός δεν ήταν ποτέ σε θέση να μας πει πώς θα μπορέσει η χρεοκοπημένη Ελλάδα να πληρώσει αυτά τα χρήματα, όταν ακόμη και η Γερμανία, πρωταθλήτρια στις εξαγωγές με ρεκόρ στα έσοδα από φόρους, δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα δικά της. Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να πετάμε χρήματα που βγήκαν με κόπο σε κάποιον που δεν μπορεί να τα διαχειριστεί».

Τα «βέλη» τους εκτοξεύουν προς την ΕΕ, στον καπιταλισμό, στην ελεύθερη οικονομία και στην παγκόσμια οικονομία, οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί στην ιστορικά πιο σοβαρή και διαρκή κρίση. «Όργια χρεών παγκοσμίως, πλημμύρα από φτηνό χρήμα, φούσκες στον τομέα επενδύσεων, κατάρρευση τραπεζών και κίνδυνος πληθωρισμού συνιστούν κινδύνους για αποταμιευτές και όσους προνοούν για τα γηρατειά τους». Μάλιστα, στο κατώφλι του 2017, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, αναφέρουν πως, «δεν είναι καιρός ούτε για απαισιοδοξία ούτε για αισιοδοξία, αλλά για ρεαλισμό».

Μάλιστα, αναφερόμενοι στην τελευταία δόση των 2,8 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε τέλος Οκτωβρίου, για την Ελλάδα, σημειώνουν ότι μοναδική προϋπόθεση ήταν η συμμετοχή του ΔΝΤ, την οποία «απέκρουσε» το Ταμείο λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να επιστρέψει τα χρέη της.

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γειτονική Ιταλία λένε πως θα έρθει στιγμή που θα γίνει δημοψήφισμα για το ευρώ, ενώ στη Γαλλία θα κερδίσει τις εκλογές η πολέμια του ευρώ Μαρίν Λεπέν.