Του Κώστα Μπογδανίδη

Τα τελευταία καιρικά φαινόμενα έχουν φυσικά…αμβλύνει τους φόβους για λειψυδρία, αλλά τα προηγούμενα δυο χρόνια της ανομβρίας ήταν εφιαλτικά! Γι΄αυτό οι τοπικοί φορείς αναζητούν τρόπους να αυξήσουν τις βροχοπτώσεις ακόμη και με τεχνητούς τρόπους! Ένας από τους αυτούς είναι και το πρόγραμμα εφαρμογών τροποποίησης καιρού που χρησιμοποιεί μια ελληνική εταιρεία, η 3Δ Α.Ε, που σήμερα θα παρουσιάσει στην περιφέρεια το σχεδιασμό της και ταυτόχρονα μια μελέτη για την Κρήτη που έχει εκπονήσει ο Γερμανός καθηγητής κ.Ρόζενφελντ ο οποίος επίσης θα βρεθεί στο Ηράκλειο για τον σκοπό αυτό.

«Σήμερα υπάρχουν τρόποι και τεχνικές να δημιουργήσεις βροχή με «βομβαρδισμό» νεφών και το συζητάμε. Δεν είμαστε σίγουροι, υπάρχουν επιφυλάξεις, θα τους ακούσουμε» λέει ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νικος Καλογερής και υπενθυμίζει ότι ανάλογο σχέδιο είχαν παρουσιάσει και πέρυσι άλλοι ιδιώτες, αλλά εδώ είναι μια διαφορετική περίπτωση που ήδη αξιοποιείται από το ελληνικό κράτος.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και το επίσημο πρόγραμμα που χρησιμοποιεί ο ΕΛΓΑ από την ανάποδη! Η εταιρεία 3Δ Α.Ε. βομβαρδίζει τα σύννεφα για να μην πέφτει χαλάζι και πληρώνει αποζημιώσεις το Δημόσιο!

«Είναι επιστήμονες οι οποίοι χρησιμοποιούν υψηλές τεχνικές για να προκαλέσουν βροχή ή να αποτρέψουν βροχή όπως στην ηπειρωτική Ελλάδα» αναφέρει ο Καλογερής που επισημαίνει ότι στόχος τους στην Κρήτη είναι στοχευμένες δράσεις, όχι παντού, πχ εκεί που είναι ταμιευτήρες, εκεί που υπάρχει υγρασία..

«Εμείς θα τους ακούσουμε, θα κάνουμε τις ερωτήσεις μας. Υπάρχουν πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα ανοιχτά, υπάρχουν επιστήμονες που είχαν διαφορετικές απόψεις» τόνισε:

Η τροποποίηση καιρού, επίσης γνωστή ως σπορά νεφών, είναι η δράση για να αλλάξει η ποσότητα ή το είδος του υετού που πέφτει από τα σύννεφα, με τη διασπορά ουσιών στον αέρα που χρησιμεύουν ως συμπύκνωση νεφών ή πυρήνες πάγου, οι οποίες μεταβάλλουν τις μικροφυσικές διεργασίες μέσα στο σύννεφο. Ο συνήθης στόχος είναι να αυξηθεί ο υετός (βροχή ή χιόνι), αλλά και η καταστολή χαλαζιού και η διάλυση ομίχλης εφαρμόζονται επίσης ευρέως σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία

Η 3Δ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1976 και αρχικά, η κύρια ενασχόλησή της ήταν οι αεροψεκασμοί με αεροπλάνα. Στη συνέχεια και με την αποκόμιση εξειδικευμένης τεχνογνωσίας καθώς και ιδιόκτητου εξοπλισμού, η εταιρεία επεκτάθηκε και σε άλλες δραστηριότητες όπως την τροποποίηση καιρού.

Και σήμερα παρέχει ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών με εξειδίκευση στον τομέα εφαρμογών τροποποίησης καιρού. Είναι ενεργό μέλος του Weather Modification Association (WMA) και συμμετέχει σε προγράμματα τροποποίησης καιρού σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα, η 3Δ Α.Ε. συνάπτει κυρίως κυβερνητικές συμβάσεις και ασχολείται ενεργά με προγράμματα αύξησης βροχοπτώσεων και καταστολής χαλαζιού από το 1981.

Ο συνολικός χρόνος πτήσης κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων τροποποίησης καιρού από το 1981 έως το 2009 ανέρχεται στις 4.133 ώρες.

Μεθοδολογία

Οι πιο κοινές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη σπορά νεφών περιλαμβάνουν ιωδιούχο άργυρο και ξηρό πάγο (στερεό διοξείδιο του άνθρακα).

Το υγρό προπάνιο, το οποίο εξαπλώνεται σε αέριο, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί. Αυτό μπορεί να παράγει κρυστάλλους πάγου σε υψηλότερες θερμοκρασίες από ό, τι ο ιωδιούχος άργυρος.

Η χρήση υγροσκοπικών υλικών, όπως το επιτραπέζιο αλάτι, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μετά από πολλά υποσχόμενη έρευνα. Η σπορά των νεφών απαιτεί να περιέχουν υπερψυγμένο νερό σε υγρή μορφή, δηλαδή υγρό νερό πιο κρύο από μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Η εισαγωγή μιας ουσίας όπως ο ιωδιούχος άργυρος, η οποία έχει κρυσταλλική δομή παρόμοια με εκείνη του πάγου, θα προκαλέσει πάγωμα των πυρήνων.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το πρόγραμμα αυτό, ποιος μπορεί να πει με σιγουριά;

Ποια θα ήταν η συμπεριφορά του καιρού αν δεν ψεκαζόταν; Πόσο λιγότερο ή περισσότερο χαλάζι θα έπεφτε;

Τι επιπτώσεις έχουμε στο νερό και το ph της γης; Και ποιες οι επιπτώσεις στις γύρω περιοχές από κείνες που δέχονται τη «θεραπεία»;