Ανοιχτούς δρόμους στο βασικό δίκτυο, «ανοιχτές» προσβάσεις στα χωριά και επιφυλακή τριών 24ωρων είναι τα βασικά που αποφάσισαν Περιφέρεια, δήμαρχοι και Πολιτική Προστασία ενόψει του χιονιά που αναμένεται από σήμερα και μέχρι το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη! Αλλά το βασικό όπως επεσήμανε και χθες ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κουκιαδάκης είναι να βρίσκονται σε επιφυλακή οι ίδιοι… οι πολίτες και να μην παρασυρθούν από τις (παραπλανητικές) νυφάδες του χιονιού ειδικά όταν αυτό…πέφτει!

Ο άμεσος εκχιονισμός του κεντρικού οδικού δικτύου, η άμεση οδική πρόσβαση - αν απαιτηθεί - προς τις δομές υγείας, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Κρήτης, ο εκχιονισμός δρόμων σε χωριά και οικισμούς είναι στις προτεραιότητες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών άμεσης επέμβασης, όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης. Χθες στη συνάντηση όλοι οι εμπλεκόμενοι συζήτησαν τον συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υπάρξουν από τις χιονοπτώσεις, το κρύο, τις καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους ενώ παράλληλα από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας δια του προϊσταμένου του Γιάννη Τζανοκωστάκη εκδόθηκε κατάλογος με οδηγίες προς τους πολίτες να είναι προσεκτικοί. «Η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι υπηρεσίες του κράτους είναι σε πραγματική επιφυλακή, δεν είναι εικονική είναι πραγματική. Τώρα πραγματικά το προσπαθούμε, βάλαμε προτεραιότητες να κρατήσουμε την πρόσβαση στις δομές υγείας καταρχήν και να μην μείνουν περιοχές αποκλεισμένες ακόμα και τη νύχτα. Δεν ξέρουμε ούτε την ένταση ούτε τη διάρκεια που θα έχει η χιονόπτωση, για να μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα τα καταφέρουμε σε αυτόν τον τομέα. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα αποκαθιστούμε το κεντρικό δίκτυο. Δώσαμε ένα μήνυμα - ήταν και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων εδώ- στους κτηνοτρόφους να προστατεύσουν οι ίδιοι τις περιουσίες τους» τόνισε ο κ.Κουκιαδάκης. Ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Γιάννης Λεονταράκης αναφερόμενος στα επικείμενα φαινόμενα δήλωσε: «Βασικό μέλημα της Περιφερειακής Ενότητας είναι να μείνουνε οι κεντρικές αρτηρίες ανοιχτές από πιθανές χιονοπτώσεις. Υπάρχει πρόβλεψη ότι θα έχουμε και έντονα φαινόμενα και με διάρκεια. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια άψογη συνεργασία με τους Δήμους και ο καθένας αναλαμβάνει τον τομέα ευθύνης που του αναλογεί. Αυτό που θέλω να τονίσω εγώ ιδιαίτερα είναι μεγάλη προσοχή στους κτηνοτρόφους. Γνωρίζω την αγωνία τους ότι θα πρέπει να είναι κοντά στο ζωικό κεφάλαιο αυτές τις ώρες, αλλά να γνωρίζουν ότι με δική τους υπαιτιότητα θα πρέπει να εξοπλιστούν με την κατάλληλη υπομονή και με τις κατάλληλες τροφές, αν χρειαστεί, έτσι ώστε να φτάσουν σύντομα τα μηχανήματα στα σημεία που οι ίδιοι επιθυμούν. Μεγάλη προσοχή λοιπόν». Βασικό μέλημα των πολιτών είναι πάντως να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ιδιαίτερα:

•Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.

•Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

•Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

•Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

•Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

•Να αποφύγουν την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές σε περίπτωση χιονόπτωσης.

•Σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις.

•Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.

•Να ταξιδέψουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

•Να προτιμήσουν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν.

•Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

•Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και τις δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

•Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης, να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

•Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κ.λπ.) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

•Να ελέγξουν αναρτημένες πινακίδες.

•Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα.